Prijs volle tank benzine in Spanje in jaar tijd met 15 euro gestegen

door admin
Prijs volle tank benzine in Spanje in jaar tijd met 15 euro gestegen

Het prijsverschil tussen begin vorig jaar en december 2021 bedraagt 26 cent per liter. Deze informatie volgt uit een onderzoek van de Spaanse Nationale Vereniging van Tankstations (Aesae), en is gebaseerd op gegevens op het Geoportaal van het ministerie voor Ecologische Transitie.

Nummer vier in Europa

Deze forse stijging heeft ervoor gezorgd dat Spanje vorig jaar binnen de EU is geëindigd op de vierde plaats als het gaat om benzineprijzen. Alleen de Nederlanders (1,66 euro), Finnen (1,516 euro) en Denen (1.48,3 euro) betaalden meer. In Italië en Portugal daalde de benzineprijs op jaarbasis, met respectievelijk 1% en 4% . 

Prijsstijging was vorig jaar een trend, tot december

De stijging van de benzineprijzen was in de loop van 2021 in de hele Europese Unie een trend. In december veranderde dat, en registreerden landen als Italië, Portugal, Griekenland, Frankrijk en Duitsland dalingen die opliepen tot 34 cent per liter. In Spanje was er slechts sprake van een kleine daling; van 1,51 euro naar 1,47 euro. In januari 2021 was de benzineprijs van 1,21 euro per liter het laagst in Spanje, in november bereikte de benzineprijs met meer dan 1,51 euro een piek. Het was zelfs de hoogste prijs sinds 2012.

Stijgende prijzen voor ruwe olie 

De hoge prijzen zijn onder meer te wijten aan de stijging van de prijs van een vat ruwe Brentolie, de productieverminderingen in de olieproducerende landen, de spanningen in het Midden-Oosten en Oost-Europa en de onzekerheid die is ontstaan door COVID-19, aldus Aesae. Daarnaast zijn ook de interne concurrentie binnen een land en de belastingen van invloed op de uiteindelijke prijs. 

Wat deed de dieselprijs?

Ook bij diesel deed zich een soortgelijke tendens voor. De prijs is in december 2021 lag 22% hoger ten opzichte van januari van dat jaar. De hoogste prijs werd genoteerd in november, met meer dan 1,38 euro per liter, en de laagste in januari, toen de benzineprijs nauwelijks 1,10 euro per liter bereikte.

Raketeffect en veereffect

De voorzitter van Aesae, Manuel Jiménez Perona, stelt dat ‘kan worden geconcludeerd dat Spanje een van de landen van de Europese Unie is waar het ‘raketeffect’ – onmiddellijke toepassing van de stijging van de kosten – en het ‘veereffect’ – langzame toepassing van de daling van de kosten – het duidelijkst zijn’. 

Volle tank fors duurder

Deze prijsstijging in 2021 betekent dat de Spanjaarden voor een tank van 55 liter in december 15 euro meer moesten betalen dan in januari van hetzelfde jaar. Deze stijging deed zich voor in een maand waarin de Spanjaarden tijdens drukke kerstperiode bijna 20 miljoen wegritten maakten. Dit leidde tot extra uitgaven van ongeveer 300 miljoen euro in vergelijking met december 2020.

Dit vind je misschien ook leuk