Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen in Spanje

door admin
Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen in Spanje

Dit blijkt uit gegevens van de Spaanse Fotovoltaïsche Unie (UNEF), de werkgeversorganisatie in deze sector. Volgens de UNEF is de aanzienlijke toename een gevolg van de torenhoge energieprijs en de versoepelde procedure om tot zelfvoorziening te kunnen overgaan. Zo hebben inmiddels 14 van de 17 autonome regio’s de bouwvergunning afgeschaft die voorheen nodig was voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. 

Inhaalslag

In 2021 is in totaal voor 1.203 megawatt aan energievermogen geïnstalleerd in Spanje; in 2020 was dat nog geen 595 megawatt. De verwachting is dat het vermogen uit zonnecellen in de komende jaren nog verder zal toenemen. Daarmee maakt Spanje een inhaalslag, want vergeleken met andere landen werd ondanks het gunstige klimaat nog relatief weinig gebruikgemaakt van energie uit zonnepanelen.

Sinds in 2018 de zogeheten zonnebelasting werd afgeschaft is het aantal huishoudens dat voor zelfvoorzienende energie kiest fors toegenomen. Vóór 2018 werd nog een toeslag geheven voor huishoudens die voor dit alternatief kozen, maar daarnaast ook aangesloten bleven op het elektriciteitsnet voor de uren dat er onvoldoende energie werd gegenereerd. Tussen 2019 en 2021 is het aantal geïnstalleerde zonne-energiesystemen bijna verdrievoudigd. Het enige obstakel dat er nu nog lijkt te zijn is de dumpprijs die energiebedrijven bieden voor de ongebruikte energie die in het energienetwerk terechtkomt. Zeker gezien de huidige energieprijs op de groothandelsmark, zijn deze vergoedingen zacht gezegd te laag. 

Toename zet voorlopig door

In 2020 werd nog 56 procent van de zonnepanelen geïnstalleerd binnen de industriële sector, in 2021 was dat aandeel gezakt tot 41 procent. Relatief gingen dus meer huishoudens vorig jaar over op zelfvoorziening: dat was van 19 procent (van het totale aantal installaties) in 2020 naar 32 procent in 2021. Het overige percentage werd geïnstalleerd bij bedrijven in de commerciële sector. De UNEF verwacht dat het aandeel van de industriële sector in de komende jaren weer zal toenemen, als gevolg van financieringen ter stimulering van groene energie uit het Europese noodfonds. 

Dit vind je misschien ook leuk