Extreme daling coronacijfers op zelfde dag einde mondkapjesplicht in Spanje

door admin
Extreme daling coronacijfers op zelfde dag einde mondkapjesplicht in Spanje

De dag waarop veel mensen in Spanje hebben gewacht breekt vandaag, donderdag 10 februari, aan. De mondkapjes zijn niet langer verplicht op straat. Het advies is vanaf nu alleen om ze buiten te dragen wanneer de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden en binnen in openbare gelegenheden.

Mondkapjes na bijna twee maanden niet meer verplicht in Spanje

Vlak voor Kerst, op 24 december 2021, kondigde de Spaanse regering opnieuw de mondkapjesplicht af. Deze maatregel kreeg opnieuw veel kritiek van experts die het gebruik van mondkapjes in de buitenlucht niet als doeltreffende maatregel tegen de pandemie beschouwen.

Extreme daling nieuwe coronagevallen in Spanje

Het einde van de mondkapjesplicht komt op het moment dat de zesde golf aan coronabesmettingen in Spanje aanzienlijk aan het dalen is. Hoewel het Ministerie van Volksgezondheid woensdag nog 62.839 nieuwe coronagevallen meldde, daalde de corona-incidentie op dezelfde dag tot 1.692 positieve gevallen per 100.000 inwoners. De piek van de zesde golf werd in Spanje op 21 januari bereikt.

De daling van het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen was vooral groot te noemen in Catalonië (-567 punten), Murcia (-249 punten) en Valencia (-246 punten). De corona-incidentie in Andalusië en de Canarische eilanden ligt zelfs onder de 1.000 gevallen per 100.000 inwoners. Ondanks de aanzienlijke daling van het aantal gevallen, is er in Spanje nog altijd sprake van een ‘extreem hoog risico’ als het gaat om besmettingsgevaar.

Het aantal besmettingen onder kinderen onder de 12 jaar is nog altijd het grootst. Woensdag lag de incidentie binnen deze groep op 2.796 gevallen per 100.000. Hoewel dit hoge aantallen zijn, zijn ook deze cijfers aan het dalen.

Hoe hoog is de druk op Spaanse ziekenhuizen?

De druk op de ziekenhuizen neemt ook af. De bezetting op de intensive care met covidpatiënten daalde woensdag met 0,64 procent. Momenteel wordt 18,1 procent van de IC-bedden nog bezet met covidpatiënten. In Catalonië is de druk op de ziekenhuizen aanzienlijk; maar liefst 36 procent van de IC-bedden wordt bezet met covidpatiënten.

Hoe vordert het vaccineren in Spanje?

Inmiddels hebben meer dan 40,9 miljoen mensen, 86,4 procent van de bevolking, ten minste één dosis gekregen. Bij deze aantallen worden ook de jonge kinderen meegeteld. Van de gehele Spaanse bevolking is 80,9 procent volledig gevaccineerd en heeft 48,3 procent inmiddels ook een boosterdosis ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk