Groot verzet tegen offshore windpark in Spaans natuurgebied

door admin
Groot verzet tegen offshore windpark in Spaans natuurgebied

Volgens de leden brengt het offshore windpark “risico’s voor mariene ecosystemen en visserij met zich mee”. Dit staat te lezen in een  verklaring van het platform Stop Parque Eólico Mar de Ágata. Dat werd opgericht om de plaatsing van de genoemde installatie te voorkomen. In dit platform zijn alle organisaties verenigd.

Windturbines van 261 meter hoog

De activisten stellen dat het gaat om 20 windturbines die naar verwachting zullen worden geïnstalleerd. Deze zouden met een hoogte van 261 meter en een oppervlakte van 70 vierkante kilometer zeer dicht bij beschermde natuurgebieden geplaatst worden. Dit betreftm speciale beschermingszones voor vogels (ZEPA), een ‘Special Conservation Area’ (ZEC) van het Natura 2000-netwerk en het biosfeerreservaat Cabo de Gata-Níjar.

Kritieke habitat voor walvisachtigen

Bovendien bedreigt het windproject een gebied dat een “kritieke habitat voor walvisachtigen” is. Een installatie van dit type zou de risico’s op aanvaringen en verstoringen vergroten met alle gevolgen vandien voor de zeezoogdieren die door deze wateren trekken. 

Windturbines ter grootte van de Eiffeltoren

Juan Manuel Jerez van de Vereniging van Vrienden van het natuurpark Cabo de Gata-Níjar, legde aan EFeverde uit dat het project “zou inhouden dat 20 windturbines ter grootte van de Eiffeltoren worden ingezet”. Deze komen te staan in een vanwege “de traditionele visgronden en de landschappelijke en natuurlijke rijkdom bevoorrechte” omgeving.

Volgens Jerez is hernieuwbare energie, “mits goed gepland, een goede optie”. Daarom stelt zijn organisatie voor gebruik te maken van reeds gebouwde ruimtes. Hij denkt daarbij aan de ontelbare hoeveelheid kassen die overal in de provincie Almería staan. In deze ‘mar de plástico’ (zee van plastic) zou men “doorschijnende zonnepanelen” kunnen plaatsen om “hernieuwbare energie te verkrijgen” zonder milieueffecten te veroorzaken”.

13.000 handtekeningen

Het Stop Mar de Ágata Wind Park-platform brengt tal van milieuorganisaties samen, waaronder de Energy and Territory Alliance (ALIENTE), SEO/BirdLife, de Spanish Society for the Conservation en Studie van zoogdieren (SECEM), de Spaanse Vereniging voor Plantenbehoudbiologie (SEBICOP), de Spaanse Vereniging voor Geobotany (SEG) of de Spaanse Vereniging voor Ecologische Landbouw/Agro-ecologie (SEAE).

Ook de visserijsector sluit zich bij het protest aan. Deze wordt vertegenwoordigd door onder meer de Nationale Federatie van Vissersgilden Guilds (FNCP), de Andalusische Federatie van Vissers Verenigingen (FAAPE) en de Andalusische Federatie van Vissers Gilden (FACOPE).

Daarnaast verzetten de gemeenteraad van Níjar, de Provinciale Vereniging van Horeca-ondernemers van Almería (ASHAL), de Vereniging van Ondernemers van het natuurpark Cabo de Gata-Níjar (ASEMPARNA) en de Vereniging voor Plattelandsaccommodaties van Cabo de Gata-Níjar zich ook tegen het project.

Al die groepen samen zijn erin geslaagd 13.000 handtekeningen te verzamelen met een petitie op platform Change.org. Het is een duidelijke ‘nee’ tegen een windmolenpark dat naar hun mening “niet voldoet aan de criteria van een ecologisch overgang.” 

Dit vind je misschien ook leuk