Spanje wijzigt eisen rijbewijs voor 65-plussers

door admin
Spanje wijzigt eisen rijbewijs voor 65-plussers

Volgens de Spaanse krant Las Provincias “is deze leeftijdsgroep ondanks dat deze slechts 10% van de bestuurders uitmaakt, betrokken bij één op de drie ongevallen.”

Verkorte geldigheidsduur rijbewijs

De nieuwe regel betreft de verlenging van het rijbewijs. Tot nu toe diende dat elke tien jaar te gebeuren. Nu is die periode echter teruggebracht tot 5 jaar voor bestuurders ouder dan 65 jaar en tot 2 jaar voor bestuurders ouder dan 70 jaar. DGT heeft nog steeds geen maximumleeftijd ingesteld voor bestuurders.

Medisch examen

Voor elke leeftijd is de medische keuring die moet worden afgelegd en de daarin te beoordelen criteria tot nu toe hetzelfde. Momenteel bestaat wel de mogelijkheid voor alle bestuurders dat als tijdens het medisch onderzoek een ziekte of gebrek wordt geconstateerd, de geldigheidsduur van het rijbewijs ingekort kan worden. Ook als de ziekte of het gebrek de verlenging op dat moment niet verhindert, maar waarschijnlijk met de tijd erger wordt. In zo’n geval zal het tarief om het rijbewijs te verlengen ook lager zijn. 

Ben je ouder dan 70 jaar, dan ben je vrijgesteld van het betalen van verkeersheffingen voor verlengingen. Je betaalt wel zelf de kosten van het medisch onderzoek.

Rijbewijw verlengen in Spanje

Je moet je rijbewijs in Spanje vernieuwe vóórdat dit verloopt. Dit kan tot 3 maanden voor de vervaldatum. De procedure voor verlengen van een rijbewijs voor bestuurders ouder dan 65 is zoals elke verlenging. De DGT beschrijft de volgende stappen:

  • Ga naar een van de erkende centros de reconocimiento de conductores (centrum voor erkenning van bestuurders)
  • Hier kun je de aanvraag tot vernieuwing van je rijbewijs indienen. Zij maken ook ter plaatse de foto voor op het rijbewijs. Voorts betaal je het bedrag voor de medische keuring en de verkeersheffing. Als je ouder bent dan 70 ben je, zoals hierboven genoemd, hiervan vrijgesteld.  
  • Vanaf het moment dat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je een voorlopige vergunning waarmee je kunt rijden tot je het nieuwe rijbewijs ontvangt. 
  • Het proces kan tot 6 weken duren voor je het nieuwe rijbewijs ontvangt. 

Centro de reconocimiento del conductor

Om het dichtstbijzijnde, door DGT erkende centrum voor medische keuring van bestuurders te vinden, klik je op deze link.

Dit vind je misschien ook leuk