Koning-emeritus Juan Carlos I keert na twee jaar terug naar Spanje

door admin
Koning-emeritus Juan Carlos I keert na twee jaar terug naar Spanje

Afgelopen zondag heeft Juan Carlos telefonisch gesproken met zijn zoon, koning Felipe VI. Een paar uur later werd bekend dat hij dit weekend al naar Spanje terugkeert en dat Felipe VI en zijn vader elkaar zullen ontmoeten. Don Juan Carlos zal komend weekend, op 21 en 22 mei, een bezoek brengen aan de regatta’s in de Galicische stad Sanxenxo, zoals de journalist Fernando Ónega op Onda Cero’s ‘Más de uno’ wist te melden.

Na het bijwonen van de regatta’s – zeilen is een van zijn grootste passies –en de ontmoeting met Felipe VI in het koninklijk palei Zarzuela, keert Juan Carlos I vermoedelijk weer terug Abu Dhabi, waar hij sinds twee jaar woont.   

Felipe VI was in Abu Dhabi

Het telefoongesprek tussen Felipe VI en de koning-emeritus vond zondag plaats tijdens de reis van het Spaanse staatshoofd naar Abu Dhabi om er zijn medeleven te betuigen met het overlijden van de president van de Verenigde Arabische Emiraten, Jalifa bin Zayed Al Nahyan.

Hoewel vader en zoon in hetzelfde land waren, hebben zij elkaar daar niet ontmoet. Het telefoongesprek vond plaats aan het einde van Felipes verblijf, voor hij terug reisde naar Spanje.

Waarom kon Juan Carlos I niet eerder terugkeren?

Een essentiële voorwaarde voor Juan Carlos I om terug te kunnen terugkeren naar Spanje was dat er geen onderzoeken of rechtszaken meer tegen hem liepen of zaken. Het voormalig staatshoofd heeft steeds duidelijk gemaakt dat het zijn bedoeling was naar zijn land terug te keren om familie en vrienden te bezoeken.

Enkele dagen na de afsluiting van de onderzoeken tegen hem publiceerde het Koninklijk Huis een brief van Juan Carlos I aan zijn zoon, waarin hij zijn voornemen bekendmaakte om ‘permanent en stabiel in Abu Dhabi te blijven wonen’ vanwege de ‘gemoedsrust’ die het hem in deze periode van zijn leven bracht.

Welke onderzoeken liepen er naar koning-emeritus?

Na verschillende jaren van onderzoek naar de financiën van Juan Carlos, heeft het Openbaar Ministerie van het Hooggerechtshof – de rechterlijke instantie waarvoor Juan Carlos de Borbón onschendbaarheid geniet – in maart jongstleden de seponering van de zaak bevolen. Juan Carlos zou steekpenningen hebben aangenomen voor zijn bemiddeling bij de aanleg van de  hogesnelheidstrein tussen Mekka en Medina (Saudi-Arabië) door Spaanse bouwbedrijven. Ook is onderzoek gedaan naar de geheime Zwitserse bankrekeningen van de koning-emeritus en naar geld dat naar de Bahama’s werd gestuurd, op een rekening die werd beheerd door bestuurders van het in Panama gevestigde fonds van Juan Carlos. 

Dit vind je misschien ook leuk