Toeristische sector in Spanje wanhopig en boos over chaos op luchthavens

door admin
Toeristische sector in Spanje wanhopig en boos over chaos op luchthavens

Dat zegt Gabriel Escarrer, CEO van Meliá Hotels. “Het is ongelooflijk en onaanvaardbaar dat we na twee dramatische jaren voor het toerisme niet in staat zijn te weten hoe we de (verwachte) vraag van toeristen moeten beheren.” Escarrer herhaalde op zijn Twitterpagina een van de door Preferente gepubliceerde nieuwsberichten over de problemen die zich voordoen op de luchthaven Madrid-Barajas en op andere luchthavens van het AENA-netwerk.

Ministerie ontkent de problemen “categorisch”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens de sector “categorisch” ontkend dat er “aanzienlijke” wachtrijen of vertragingen zijn geweest bij de paspoortcontroles op een van de Spaanse luchthavens. In plaats daarvan wijst het ministerie op “specifieke” en “uitzonderlijke” situaties die zijn ontstaan ​​door het samenvallen van verschillende vluchten van buiten de Schengengebied. Volgens BiZa zijn de paspoortcontroles op luchthavens bovendien “afgestemd op de passagiersstroom en worden daar waar nodig versterkt”.

De president van de vereniging Exeltur die de belangrijkste bedrijven uit de Spaanse toeristische sector vertegenwoordigt zegt: “Versnel de paspoortcontroles op de belangrijkste luchthavens in Spanje en bezorg ons niet nog meer schade dan we als gevolg van de pandemie al hebben geleden”.

Het Bureau voor Toerisme drukt zich in dezelfde bewoordingen uit en roept de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, dringend op om “eens en voor altijd zijn verantwoordelijkheid te nemen in de chaos die wordt ervaren op de Spaanse luchthavens waar de meeste internationale passagiers gebruik van maken”.

Hiji laakt het feit dat “Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Tenerife Sur, Málaga en Valencia het ongelukkige schouwspel ondergaan van passagiers die urenlang in de rij staan ​​en hun aansluitingen missen omdat er niet genoeg politiepersoneel aanwezig is bij de paspoortcontroleposten”, aldus de Mesa del Turismo in een verklaring.

Volgens de voorzitter van deze organisatie, Juan Molas, “is het iets volledig ontoelatbaars dat enorme wanorde op de luchthavens en ernstige problemen voor alle luchtvaartmaatschappijen veroorzaakt.” Bovendien, alsof dat nog niet genoeg is, is het “heel slecht voor het imago van Spanje als toeristische bestemming”. Molas vraagt zich af hoe het mogelijk is “dat een toonaangevend land in het toerisme hiermee instemt?”

Hij laakt het feit dat de minister doof lijkt te blijven voor een probleem dat met het aannemen van extra personeel heel eenvoudig op te lossen is. 

La Sextra schreeft op dinsdag dat de regering wel 500 extra agenten heeft toegezegd, die zo zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken, al zijn ingezet.  

Automatische toegangspoorten

De vereniging van vliegmaatschappijen ALA stelt voor dat niet alleen het aantal politieagenten wordt verhoogd, maar ook dat passagiers in geval van instorting “op een uitzonderlijke manier” door de automatische toegangspoorten mogen gaan die ook worden gebruikt voor gemeenschapsreizigers, in plaats van de controle handmatig te doen.

Het advies van de Spaanse consumentenbond

In al deze situaties is er hoop voor de passagiers die gedupeerd raken door de lange wachtrijen bij de (paspoort)controles. De consumentenorganisatie OCU adviseert reizigers te bewijzen dat de vertraging is veroorzaakt door de controles (met foto’s, bonnen van een taxi of metrokaartje). Dat maakt de kans groter dat je geld terug krijgt of omgeboekt worden naar een andere vlucht. OCU raadt bovendien aan om direct een claim in te dienen bij het loket van AENA. 

Vertragingen op andere luchthavens in Europa

Het lijkt erop dat deze situatie zich herhaalt op verschillende luchthavens. In Spanje, in Alicante, Malaga, Tenerife Zuid, Sevilla en Palma is er de laatste tijd sprake van lange wachtrijen. Buiten de Spaanse grenzen melden luchthavens in Amsterdam en het Verenigd Koninkrijk al weken enorme wachtrijen en lange wachttijden om toegang te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk