48 zwarte vlaggen voor vervuiling en milieumisstanden Spaanse stranden

door admin
48 zwarte vlaggen voor vervuiling en milieumisstanden Spaanse stranden

Voor het eerst sinds de analyse van de stranden in 2005 begon, krijgt in 2022 een strand de zwarte vlag voor verontreiniging door zonnebrandcrèmes. 

De ngo heeft dinsdag in Vigo (Pontevedra) het zeventiende rapport ‘Zwarte Vlaggen’ gepresenteerd, waarin 8.000 kilometer Spaanse kust wordt geanalyseerd en aan elk van de kustprovincies een vlag voor vervuiling en een andere voor slecht milieubeheer wordt toegekend. 

Er zijn vijf zwarte vlaggen toegekend voor effecten op de biodiversiteit, drie vlaggen voor kusterosie, drie voor de opeenhoping van zwerfvuil op zee, vier voor ongerechtvaardigde baggerwerken en havenuitbreidingen, vier voor effecten als gevolg van de ontwikkeling van industriegebieden dicht bij de kust en tien voor verstedelijking van de kust.

Verder zijn 14 zwarte vlaggen toegekend wegens vuilstort, tekortkomingen in sanitaire systemen en ernstige zuiveringsproblemen, en nog eens vier om andere redenen zoals chemische verontreiniging. 

Voor het eerst werd in het verslag een zwarte vlag gehesen voor het effect van zonnebrandcrèmes, die een belangrijke vervuiler zijn. 

Zonnebrand funest natuur in Nerja

In het verslag wordt met name het voorbeeld van Nerja (Málaga) aangehaald, waar de combinatie van overbevolking door het toerisme en de specifieke kenmerken van de baaien in Paraje Natural Acantilados Maro-Cerro Gordo – met half ingesloten stranden en weinig beweging van het water – zorgt voor vervuiling door zonnebrand. Zonnebrandcrèmes kunnen stoffen bevatten zoals onder andere hormoonontregelaars, die niet alleen de gezondheid van de mens aantasten, maar ook die van zeeën, rivieren en meren. Zo vormen ze een belangrijk gevaar voor de beschermde biodiversiteit.

En al neemt de bewustwording van de toestand van de ecosystemen op het land, aan de kust en in zee toe, de overheden ‘blijven doof’ en ‘zo traag’ handelen dat veranderingen ‘nauwelijks merkbaar’ zijn, stelt de ngo.

Vrij van de zwarte vlag

Van twee stranden is de zwarte vlag ingetrokken omdat de situatie er verbeterd is. In Barbate (Cádiz) dankzij de nieuwe zuiveringsinstallatie, en in Roquetas de Mar (Almería) door de eparatie van de afvoerpijp en de uitbreiding van de zuiveringsinstallatie met tertiaire behandeling en het gebruik van geregenereerd water. Ook positief is dat onder druk van de samenleving politieke, administratieve en gerechtelijke initiatieven zijn genomen in de Mar Menor (Murcia). Daar is de zwarte vlag niet verwijderd, maar de milieuorganisatie benadrukt dat er als gevolg van de sociale druk wel enige verbeteringen worden waargenomen, hoewel er in de Mar Menor nog ‘veel moet worden gedaan’. 

Het verslag ‘Zwarte Vlaggen 2022’ is een instrument is waarmee ‘flagrante gevallen’ van vervuiling en wanbeheer van het milieu aan de kusten zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zodat alle overheden zich bewust worden van deze problemen en onmiddellijk optreden om de gezondheid van onze ecosystemen, onze economieën en de mensen zelf te verbeteren.

De 48 zwarte vlaggen 

In Andalusië zijn de zwarte vlaggen gegaan naar de stranden van Cuevas de Almanzora en Costa de Levante de Adra, in Almería; Vejer en Barbate (Cádiz); La Rábita en La Charca (Granada); Ría de Huelva en Playa de La Antilla (Huelva); Paraje Natural Acantilados Maro-Cerro Gordo en Litoral de la provincia de Málaga (Málaga). 

In Asturië werd de zwarte vlag toegekend aan de industriële afwatering van de Ría de Avilés en het hervergassingsstation van Gijón, aan de afwatering van de Bajo Asón en de caravanparken aan de kust van Cantabrië.  

In Catalonië aan de haven en de luchthaven van Barcelona; de Abarlofarras in baaien aan de Costa Brava en Pineda d\’en Gori (Gerona) en aan de stranden van Tarragona en Platja del Trabucador (Sant Carles de la Ràpita), in Tarragona. 

In Ceuta zijn zwarte vlaggen toegekend aan de kustlijn voor de ontziltingsinstallatie en de noordelijke baai van de stad en aan de LICES6310002 van Monte Hacho. 

In Baskenland zijn de zwarte vlaggen toebedeeld aan Ría de Barbandun, Muskiz en Gernica en Murueta in het Biosfeerreservaat van Urdaibai in Biskaje en aan San Sebastián en de haven van Mutriku in Guipúzcoa. In Galicië gingen de vlaggen naar de San Finx-mijnen (Lousame) en het uitbaggeren van het estuarium van O\’Burgo in La Coruña,het strand van Arealonga (San Cosme de Barreiros) en het eiland Pancha (Ribadeo) in Lugo, het estuarium van Foz en naar de stranden van Vigo, in Pontevedra. 

Op de Balearen ontvingen Porto Colom en Puerto de Alcudia, op Mallorca de zwarte vlag, op de Canarische eilanden waren de stranden Charco de la Araña (Los Silos) op Tenerife en Piscifactorías del Atlántico (Yaiza) en Waikiki Beach (La Goleta) in Las Palmas aan de beurt. In de autonome stad Melilla ging de vlag naar het dumpen van afval in de waterlopen van de stad en het project voor de herinrichting van de Primo de Rivera-kazerne. 

De zwarte vlaggen voor de Valenciaanse Gemeenschap zijn toegekend aan de baaien Cala de Lanuza en Cala Baeza en het ‘Colossus’-project in Calp in Alicante, Playa de Les Fonts en Playa del Triador (Vinaròs) in Castellón, het afvalwaterzuiveringsstation van Pinedo en de duinen op het strand van Tavernes in Valencia. In de regio Murcia ging de vlag naar Bahía de Portman.

Dit vind je misschien ook leuk