Spanje leidt ‘Great Resignation’ in Europa

door admin
Spanje leidt ‘Great Resignation’ in Europa

Terwijl veel deskundigen aan het discussiëren zijn of er wel of geen sprake is van de ‘Great Resignation’ in Spanje, het fenomeen dat veel mensen ontslag nemen, blijft er wel een duidelijk probleem gaande op de Spaanse arbeidsmarkt: Er is sprake van een grote in- en uitstroom van werknemers.

Verloop in Spanje een van grotere problemen arbeidsmarkt

De instabiliteit van de arbeidsmarkt is momenteel een van de grotere problemen in Spanje. Statistieken van Eurostat tonen onder meer het verloop aan van werknemers die zojuist een baan hebben gevonden en die deze hebben opgezegd of zijn ontslagen. Uit deze statistieken blijkt dat Spanje nagenoeg het hoogst scoort in beide categorieën in vergelijking van de rest van de Europese Unie.

Uit cijfers van het laatste kwartaal van 2021 blijkt dat 6,7 procent van de werknemers korter dan 3 maanden geleden nieuw in dienst is gekomen bij een werkgever. Dit cijfer wordt alleen door Finland (7,7%) overtroffen. Tegelijkertijd is 5,6 procent van de werknemers in Spanje korter dan 3 maanden geleden gestopt met zijn/haar baan. Een cijfer dat een stuk hoger ligt dan in andere Europese landen.

Spanje kondigde jaar geleden arbeidshervormingen aan

In Spanje werd in 2021 een start gemaakt met het verbeteren van de arbeidsmarkt. De Spaanse regering kwam met een plan voor meer vaste contracten en probeert tijdelijke en vooral zeer kortlopende contracten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, en zelfs te beboeten, voor werkgevers. Gezien de cijfers van Eurostat lijkt het effect hiervan zich nog niet te hebben vertaald in een verbetering van de arbeidsmarkt.

Kleine stapjes vooruit op arbeidsmarkt Spanje

Deze conclusie kan ook worden getrokken als er wordt gekeken naar de duur van de nieuw getekende contracten. De gemiddelde arbeidsduur bedroeg 54,68 dagen, wel een verbetering van de gemiddeld 51,95 dagen in het vierde kwartaal van 2019. De maatregelen hebben wel geholpen als het gaat om extreem korte contracten (korter dan 7 dagen). Deze zijn teruggebracht van 1,8 miljoen in de eerste 4 maanden van 2019 naar 1,1 miljoen dit jaar.

Elke werknemer tekent gemiddeld 1,26 contracten per maand. Hoewel dit behoorlijk veel is, ligt dit percentage 0,2 procent lager dan voor de arbeidshervormingen werden goedgekeurd. Het aantal vaste contracten dat wordt uitgedeeld is slechts licht gestegen.

De genoemde verbeteringen zijn nog altijd onvoldoende om het verloop van personeel terug te dringen en om te kunnen concluderen dat het invoeren van de voorgenomen arbeidshervormingen voldoende zal zijn om de markt stabieler te maken.

Dit vind je misschien ook leuk