Elektriciteitsbedrijven zetten sluizen stuwmeren open midden in hittegolf

door admin
Elektriciteitsbedrijven zetten sluizen stuwmeren open midden in hittegolf

Dat doen ze op de dag dat de prijs voor gas in de gecombineerde cycli een plafond bereikt. Het betekent dat gedurende een groot deel van die dag de energie die het systeem binnenkomt hydro-elektrisch zal zijn. Dit alles gebeurt op de warmste dag van de hittegolf en met de zomer die naar verwachting erg droog zal zijn voor de deur. De waterreservoirs bevatten al relatief weinig voorraad, zo schreven we eerder deze week.

De Spaanse waterreserve bedraagt ​​48,2% van de totale capaciteit. De reservoirs slaan momenteel 27.040 kubieke hectometer (hm³) water op. Dat is een daling van 449 kubieke hectometer ten opzichte van vorige week, volgens de laatste gegevens van het ministerie van Energietransitie.

Deze situatie is vergelijkbaar met vorig jaar, toen Iberdrola, midden in een stijging van de elektriciteitsprijzen en met reservoirs die zwaar onder druk stonden, besloot om de sluizen te openen en elektriciteit op te wekken door middel van hydraulische technologie.

Dit feit vormde aanleiding voor een onderzoek door de Nationale Commissie voor Markten en Concurrentie. Ook sprak minister Teresa Ribera van Energietransitie haar afkeuring hierover uit.

Het belangrijkste bedrijf in de sector, Iberdrola, heeft het niveua van de waterkrachtreserves in het derde kwartaal van 2021 met meer dan 30% verminderd in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, volgens cijfers van het bedrijf.

Verschil tussen werkelijke- en marktprijs

Dinsdag markeerde de hydraulische technologie van energieopwekking 17 van de 24 uur een prijs tussen 177 en 183 euro volgens gegevens van de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Omie. Bronnen uit de energiesector wijzen erop dat de werkelijke kosten van elektriciteitsopwekking rond de 60-65 euro per megawattuur liggen.

Waarom dat grote verschil? Dat komt doordat het Spaanse systeem tot stand komt via een matchingproces waarbij de elektriciteitsopwekkingsbedrijven en de marketingbedrijven hun aanbiedingen elke dag voor elk uur van de volgende dag lanceren. De balans tussen vraag en aanbod bepaalt de prijs. Goedkopere energiebronnen, zoals hernieuwbare energie of kernenergie, hebben prioriteit. En de duurste, zoals die gegenereerd in warmtekrachtcentrales of steenkool, komen als laatste in het systeem.

De uiteindelijke prijs die voor deze energie aan alle centrales wordt betaald, wordt bepaald door het laatste aanbod dat de vraag dekt.

Duurdere elektriciteit

Deze woensdag is de prijs van de mix met 23% gedaald en ging in 24 uur tijd van 214 euro naar 165 euro. Desondanks veroorzaakt het feit dat de extra kosten die moeten worden betaald aan de gecombineerde cyclusinstallaties (gas) dat de kosten per megawattuur stijgen naar 224 euro (ruim 5%). 

Vraag naar elektriciteit neemt toe door hittegolf

Het ministerie van Ecologische Transitie legt uit dat “door de hittegolf de vraag met bijna 80 GWh is toegenomen. Bovendien is er weinig windproductie is (deze is gedaald tot 78 GWh). Tot slot bereiken gascentrales morgen hun maximale productie van het afgelopen jaar, 373 GWh. Als gevolg van deze uitzonderlijke omstandigheden zijn de kosten van de aanpassing gestegen tot 59 €/MWh, wat de totale prijs op 225 €/MWh brengt, nog steeds onder wat het zou zijn zonder het mechanisme, ongeveer 240 €/MWh”.

Bekijk ook: Hoge boete voor concessiebedrijven voor het ongeoorloofd legen van 4 stuwmeren

Dit vind je misschien ook leuk