Drie actieve bosbranden in Catalonië zorgen voor ernstige situatie

door admin
Drie actieve bosbranden in Catalonië zorgen voor ernstige situatie

Dat zei de brandweer van de Generalitat donderdag. In totaal zijn 155 land- en luchteenheden actief. Het leger voegt zich bij de blustaken en de Generalitat mobiliseert alle brandweerlieden om de branden in Artesa, Corbera d’Ebre en Castellar de la Ribera te bestrijden.

“Alles wat u kunt bijdragen om de branden zo snel mogelijk te blussen, is welkom”, zei Bernat Solé, afgevaardigde van de regering in Lleida, over de Artesa-brand, die meer dan 500 hectare heeft verwoest. Solé heeft een oproep gedaan aan mensen met een tractor dat zij zich donderdag om 9 uur aansluiten bij de boeren die de velden bewerken om de verspreiding van het vuur tegen te gaan.

De brandweerlieden van de Generalitat hebben woensdagavond het M2-alarm geactiveerd, waardoor alle leden zich moeten melden “zolang er voertuigen zijn om mee te werken”, vanwege de meerdere branden.

Solé voegde toe dat de gemeenteraad de boeren opnieuw heeft opgeroepen om te ploegen in de stad Baldomar (Lleida), volgens de instructies van de brandweerlieden. “Het doel is dat het vuur niet oprukt naar Vilanova de Meià (Lleida) of naar de berg Sant Mamet, en dat de vlammen de rivier de Segre niet oversteken”, verklaarde de regeringsafgevaardigde.

De drie branden in Lleida en Tarragona vallen samen met vijf andere branden in de regio Lleida. De Generalitat heeft gevraagd om extreme voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit in het licht van de “maximaal ernstige” situatie die wordt veroorzaakt door het samenvallen van verschillende branden in Catalonië tijdens een hittegolf.

Mogelijk sluiten van natuurparken

“We verwachten een zeer gecompliceerde zomer”, gaf minister Laura Vilagrà donderdag toe. “Het weer is elk jaar slechter en de droogte is dit jaar heel duidelijk. We moeten voorzichtig zijn en misschien moeten we preventieve besluiten nemen, zoals het sluiten van natuurparken”.

Ze benadrukte tevens het plan van de Generalitat voor deze zomer, met “5,000 man personeel, 1.200 op de grond en 40 in de lucht!, maar, zei ze, “misschien zal het niet genoeg zijn”.

Scholen beginnen eerder

Het kwik bereikte in Lleida de afgelopen dagen 42 graden en daarmee is het de Catalaanse regio met de hoogste temperaturen geworden. Zonder airconditioning hebben leerlingen en personeel op scholen veel last van hoge temperaturen. “De eerste drie uur kun je les volgen, maar tegen de middag is het onmogelijk”, bekent Josep Rubió, hoofd van een middelbare school in Lleida. Daarom is aan het ministerie van Onderwijs gevraagd om de lessen om 13 uur af te ronden in plaats van om 15 uur. 

Dit vind je misschien ook leuk