Tweede boosterprik straks beschikbaar voor alle Spanjaarden

door admin
Tweede boosterprik straks beschikbaar voor alle Spanjaarden

Dit deelde de Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, donderdag mee. Een startdatum heeft zij niet gegeven. ‘Er komt een vierde dosis voor de hele bevolking, we moeten alleen nog besluiten wanneer,’ zei zij. Daarbij houdt het Spaanse ministerie voor Volksgezondheid vast aan het oorspronkelijke plan om deze dosis eerst aan ouderen te geven. 

Na de zomer

Darias voegde er in verklaringen aan de Spaanse televisiezender La Sexta aan toe dat waarschijnlijk in de herfst gestart kan worden met de tweede boosterdosis, omdat volgens ‘de contracten die de Spaanse regering via de Europese Unie met de farmaceutische bedrijven heeft gesloten’, op dat moment nieuwe vaccins zullen arriveren die aan de huidige virusvarianten zijn aangepast. De vierde dosis wordt, net als bij de eerdere vaccinatierondes, eerst aan 80-plussers gegeven en daarna wordt de leeftijd verlaagd. 

Verruiming van eerder besluit

Dit besluit volgt de criteria van de Commissie Volksgezondheid, maar betekent een verandering ten opzichte van wat tot nu toe werd bepleit om de vierde dosis alleen voor te schrijven als extra dosis aan ouderen van 80 jaar of ouder, bewoners van bejaardenhuizen en personen die vanwege hun leeftijd of specifieke aandoening een groter risico op een ernstige ziekte.

De reden voor uitstel

Begin mei hebben de directeuren-generaal Volksgezondheid van het ministerie en de autonome gemeenschappen op voorstel van het Vaccincomité de vierde dosis voor 80-plussers uitgesteld. Zoals de minister van Volksgezondheid donderdag heeft aangegeven, is het doel van het uitstel te wachten op de komst van nieuwe vaccins die zijn aangepast aan nieuwe varianten van het virus.

De Commissie Volksgezondheid is er dan ook voorstander van om te zien hoe de epidemiologische situatie zich ontwikkelt en te wachten op de nieuwe vaccins op basis van boodschapper-RNA die zijn aangepast om ook tegen de nieuwe varianten te beschermen. Deze nieuwe vaccins zullen naar verwachting in oktober klaar zijn, nadat de twee laboratoria die ze ontwikkelen, Pfizer en Moderna, de resultaten van hun klinische proeven bij het Europees Geneesmiddelenbureau hebben ingediend.

Dit vind je misschien ook leuk