Welke stakingen kunnen jou als vakantieganger treffen deze zomer?

door admin
Welke stakingen kunnen jou als vakantieganger treffen deze zomer?

Met te weinig personeel op cruciale plaatsen, zoals bij de veiligheidscontroles en de paspoortcontroles en een overweldigende vraag lukt het vliegmaatschappijen niet om voldoende capaciteit te behouden. Het lukt veel van de bedrijven niet meer om personeel te vinden. De voormalige luchtvaartmedewerkers, bovenal grondpersoneel, die tijdens de pandemie zijn ontslagen, hebben elders beter werk gevonden.

Bekijk ook: Vakantie in Spanje duurder dan ooit

Bovendien voert de strijd om betere arbeidsvoorwaarden van het personeel dat wel werkzaam is de druk in de Europese luchtvaartsector nog wat verder op. Doordat enerzijds vluchten worden geschrapt vanwege het personeelstekort en er anderzijds een golf aan stakingen is aangekondigd, belooft het een oververhit vakantieseizoen te worden. 

Golf van stakingen

Tijdens de pandemie hebben veel bedrijven in de sector de werkdruk van het nog actieve personeel verhoogd en tegelijkertijd de lonen verlaagd. Dat personeel eist nu verbeteringen.

Nationale staking België, geen vluchten vanaf Zaventem

Brussels Airport heeft vanwege de nationale staking op maandag 20 juni alle vertrekkende passagiersvluchten geannuleerd. Vakbonden in België eisen hogere lonen om de koopkrachtpijn te verzachten. Vanwege acties onder beveiligers kan volgens Brussels Airport de veiligheid van passagiers en het personeel niet worden gegarandeerd. Dinsdag wordt het vliegverkeer op de luchthaven van Zaventem weer hervat. Een aantal vluchten zijn verplaatst naar kleinere vliegvelden in Antwerpen, Oostende of Luik.

Staking cabinepersoneel Ryanair

Het cabinepersoneel van Ryanair handhaafd de zes stakingsdagen voor de komende 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli. Het is de vakbonden niet gelukt een akkoord te bereiken met de Interconfederale Dienst voor Bemiddeling en Arbitrage (SIMA). De staking vindt plaats op de tien bases van de Ierse luchtvaartmaatschappij in Spanje: Madrid, Malaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Barcelona, ​​​​Girona, Santiago de Compostela, Ibiza en Palma de Mallorca. Bovendien coördineren ze acties met andere vakbonden bij Ryanair in België, Frankrijk, Italië en Portugal.

Air France en Transavia

Alter, de vakbond van Air France-piloten en haar goedkope dochteronderneming Transavia, heeft een staking angekondigd voor zaterdag 25 juni in Frankrijk uit protest tegen het personeelstekort dat bij de wel werkenden resulteert in “langdurige vermoeidheid en veiligheidsrisico’s”. 

Bekijk ook: Ook op Spaanse luchthavens dreigt chaos

Staking SAS-piloten en grondpersoneel op Charles de Gaulle

In Denemarken, Noorwegen en Zweden overwegen ongeveer 1.000 SAS-piloten om vanaf eind juni in staking te gaan. Die staking valt samen met een staking van arbeiders op de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Dit heeft tot gevolg dat de capciteit op de belangrijkste Franse luchthaven met een kwart wordt verminderd. Bovendien is het een van de vijf belangrijkste Europese hubs. 

Staking piloten en cabinepersoneel van Brussels Airlines

De piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines kondigden een driedaagse staking aan op 23, 24 en 25 juni. Die valt precies samen met het begin van de zomervakantie.

British Airways

In het geval van British Airways zijn volgens de vakbond duizenden ervaren werknemers hun baan kwijtgeraakt zonder te zijn vervangen. Dat betekent dat er een tekort is aan incheckpersoneel, beladers, bagageafhandelaars en cabinepersoneel. Het cabinepersoneel dat wel werkt wordt door de vakbond Unite opgeroepen te gaan staken. Ook het cabinepersoneel in het VK van Ryanair gaat mogelijk staken. 

Lagere capciteit

Luchthavens in heel Europa hebben te maken problemen op arbeids- en logistiek vlak. Het aantal passagiers is sinds het einde van de pandemie flink toegenomen, maar de meeste bedrijven in de luchtvaartindustrie zijn daar niet op voorbereid.

Nu het te laat is om nog voldoende personeel aan te trekken, is het voornemen van Lufthansa en haar dochteronderneminig Eurowings om in juli meer dan 1.000 vluchten te annuleren. Dat aantal staat gelijk aan 5% van hun geplande weekendcapaciteit.

Amsterdam Schiphol Airport

De afgelopen dagen was Amsterdam Schiphol Airport vanwege de chaos genoodzaakt de verkoop van vluchten op zijn hub op te schorten. Transavia, de goedkope dochteronderneming van de Air France-KLM-groep, heeft daarop aangekondigd zijn zomerprogramma met ongeveer 500 vluchten te reduceren vanwege het personeelstekort.

Easyjet

 EasyJet heeft zijn volledige vloot teruggetrokken van zijn basis op Berlin Brandenburg Airport (BER) en kondigde aan dat het ongeveer 12 dagelijkse vluchten, 1.000 bewegingen in totaal, gaat annuleren tot 31 augustus.

Oplossingen?

In Spanje is het probleem van lange wachtrijen op de belangrijkste luchthavens met het meeste internationale verkeer geconcentreerd bij de paspoortcontroles vanwege een onvoldoende aantal politieagenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft momenteel 500 extra politieagenten ingezet, te beginnen met Madrid.

De luchthavens Dublin en Heathrow nemen inspecteurs in dienst, terwijl Amsterdam Schiphol Airport, dat de lonen al heeft verhoogt van het bagagepersoneel, deze vrijdag eindelijk de beslissing nam om het aantal passagiers te beperken. In juli zullen ze slechts 67.500 dagelijkse vertrekken afhandelen en in augustus 72.500. Dat betekent dat Schiphol honderden vluchten zal schrappen. 

“Holistische hervormingen nodig”

De Internationale Luchtvaart Vereniging (IATA) heeft aangedrongen op de uitvoering van “holistische hervormingen” om de personeelscrisis van de grondafhandelingsdiensten op te lossen. Annuleringen en vertragingen van vluchten zoals die al in verschillende landen plaatsvinden de afgelopen weken, brengen het zomerseizoen in gevaar.

Daarom dringt IATA, die 290 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt die goed zijn voor 83% van het wereldwijde luchtverkeer, er bij de grondafhandelingssector op aan om een ​​”robuuste strategie voor het werven van talent” aan te nemen. De processen voor het werven van nieuwe werknemers moeten vereenvoudigd worden en het werk moet aantrekkelijker worden gemaakt voor potentiële werknemers onder meer door hogere lonen. 

Wanneer wordt duidelijk of mijn vlucht is geannuleerd?

Uiteindelijk zal de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie waar je jouw vlucht hebt geboekt, je informeren over die vlucht. Wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk. Onduidelijk is eveneens of er veel bestaande tickets worden geannuleerd. De limieten worden vooral gesteld op het aantal tickets dat nog wordt verkocht. 

Wat als mijn vlucht wordt geannuleerd?

Als jij een van de ongelukkigen bent van wie het ticket wordt geannuleerd, kun je een vervangende vlucht aangeboden krijgen, of je geld terugkrijgen van je maatschappij of pakketreisaanbieder. Je kunt ook zelf op zoek naar een nieuwe vlucht, maar dat zal niet makkelijk zijn omdat heel veel mensen en maatschappijen vluchten willen omboeken. 

Blijf ook regelmatig de website van de luchtvaartmaatschappij van jouw vlucht in de gaten houden voor het laatste nieuws.

Dit vind je misschien ook leuk