Spanje bij aantrekkelijkste Europese landen om te investeren

door admin
Spanje bij aantrekkelijkste Europese landen om te investeren

Dat blijkt uit het laatste EY European Aantrekkelijkheids onderzoeksrapport. Spanje blijft daarmee een van de favoriete landen voor investeerders. Op Europees niveau neemt het de vierde plaats in met 361 buitenlandse investeringsprojecten. Dat is 2 procent meer in vergelijking met 2020.

Ondanks de groei vertegenwoordigen zijn de cijfers nog steeds ver verwijderd van die van vóór de pandemie. Toen werden 486 projecten in Spanje bereikt.

Meeste investeringsprojecten in Madrid

De autonome gemeenschappen die de classificatie van projecten die in 2021 zijn aangetrokken leiden zijn: Madrid (150), Catalonië (89), Andalusië (46), Comunidad Valencia (24), Aragón (12), Castilla La Mancha (10), Castilla y León (9), Baskenland (8), Galicië en Extremadura (elk 3) en Murcia, Canarische Eilanden en Balearen (elk 2).

Per sector waren Software & IT-diensten (76), Transport en Logistiek (44) en Financiën (39) het meest ontwikkeld.

Sterk concurrentievermogen 

“Het nog een jaar vasthouden van de vierde positie van Europa in aantrekkelijke buitenlandse investeerders, blijft het sterke concurrentievermogen van Spanje op de Europese markt aantonen. En daarom blijft het land in de eerste divisie spelen van de landen met de beste kwaliteiten om investeringen aan te trekken. Het is een interne markt die uit 47 miljoen consumenten bestaat. Daar komen ook nog eens de 68 miljoen internationale toeristen per jaar bij”, zegt Curro Rahola, verantwoordelijke voor Markten bij EY, tegen elEconomista.es.

Bepalende factor voor economische ontwikkeling

De deskundige van het adviesbureau benadrukt dat buitenlandse investeringen in Spanje de afgelopen decennia een bepalende factor zijn geweest voor de economische ontwikkeling, met uitzondering van de onderbreking veroorzaakt door de pandemie.

“Competitief land met groot groeipotentieel”

“Ondanks de omstandigheden en al het huiswerk dat we nog moeten doen, blijft Spanje een competitief land en vooral met een groot groeipotentieel. Factoren zoals het gunstige klimaat dragen bij aan het vergroten van investeringen in sectoren zoals toerisme. Die factoren zijn bovendien een kans voor andere sectoren zoals hernieuwbare energiebronnen. Daar zijn we al negende in de wereld als het gaat om aantrekkelijkheid van investeringen”, stelt Rahola.

“Andere relevante factoren zijn ook de relatieve juridische, sociale, economische stabiliteit of het erkende gezondheidssysteem”, besluit de consultant.

Dit vind je misschien ook leuk