Spanje kan nu bevolking waarschuwen bij rampen en noodsituaties

door admin
Spanje kan nu bevolking waarschuwen bij rampen en noodsituaties

Enkele voorbeelden wanneer dit systeem ingezet kan worden zijn bosbranden, overstromingen, zorgelijke meteorologische situaties of wanneer er sprake is van chemische verontreiniging die bedreigend is voor de volksgezondheid. Het systeem werd onlangs in Spanje getest en is officieel per 21 juni operationeel in Spanje. Dit was tevens de uiterste datum die binnen Europa was gesteld dat elke lidstaat volgens de richtlijn 1972/2018 moet beschikken over een dergelijk waarschuwingssysteem.

Systeem informeert bevolking Spanje over te ondernemen acties

Ongeacht om welke noodsituatie het gaat, is dit systeem bedoeld om meldingen te kunnen sturen naar (een deel van) de bevolking om hen zo snel mogelijk te informeren dat inwoners actie moeten ondernemen. Afhankelijk van de situatie kan het dan bijvoorbeeld gaan om het sluiten van ramen en deuren of zelfs om het zo spoedig mogelijk verlaten van de woning.

Spanje spreekt van ‘omgekeerd 112-systeem’

Voorzitter Leonardo Marcos van de afdeling Burgerbescherming van Binnenlandse Zaken noemt het ‘het omgekeerde 112-systeem’. Omgekeerd omdat in dit geval niet de burgers naar de hulpdiensten bellen wanneer er iets is gebeurd, maar het juist de nationale of lokale instanties zijn die burgers waarschuwen bij een noodsituatie.

Enorme sprong voorwaarts in Spanje

“Dit systeem is een fundamentele sprong voorwaarts als het gaat om het waarschuwen van de bevolking en werkt als aanvulling op de bestaande communicatiesystemen, die voornamelijk via sociale media gaan. Toch is dit een belangrijke stap omdat de reactietijd van burgers veel korter zijn en dat inwoners direct de juiste informatie krijgen wat te doen bij welke noodsituatie,” aldus Marcos.

Hoe werkt waarschuwingssysteem in Spanje?

De waarschuwingen worden middels een sms-bericht naar mobiele telefoons van burgers gestuurd. Over het algemeen werkt dit nagenoeg hetzelfde als bijvoorbeeld het NL-alert en BE-alert in respectievelijk Nederland en België.

Omdat mensen een sms ontvangen bij een noodsituatie hoeft er geen app gedownload te worden. De telefoon moet vanzelfsprekend wel aan staan en zich bevinden in een gebied waar sprake is van de noodsituatie. Op deze manier stuurt het systeem een melding naar alle telefoons die zich in het betreffende gebied bevinden.

Dit vind je misschien ook leuk