Historische stijging van prijzen voor vers fruit in Spanje

door admin
Historische stijging van prijzen voor vers fruit in Spanje

Fruit wordt nog steeds gekocht, maar in mindere hoeveelheden dan gewenst. Vooral de prijsstijgingen van de felbegeerde watermeloenen (sandía), meloenen en perziken vallen op. Dat zijn doorgaans de sterproducten van de zomer, want heerlijk als het buiten te warm is.

Vers fruit beleeft historisch inflatiemoment 

Na het overwinnen van een pandemie, de transportstaking, een vulkaanuitbarsting in La Palma en extreme, oogsten beïnvloedende weersomstandigheden, beleeft de versfruitmarkt een historisch inflatiemoment. Al in april bedroeg de prijsstijging van fruit meer dan 10%. Watermeloen voerde de stijgingen aan met 18%.

Bekijk ook: Boodschappenmandje in Spanje 20 euro duurder dan een jaar geleden

Sindsdien zijn de prijzen blijven stijgen. En deze hoogste prijsstijging sinds 28 jaar beïnvloedt wel degelijk het koopgedrag volgens consumentenorganisatie OCU. Uit een enquête blijkt dat meer dan de helft van de kopers hun gewoontes heeft aangepast aan hun inkomen. Eén op de vijf consumenten zegt zelfs gestopt te zijn met het kopen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, fruit of groenten.

En wat doen ze met het fruit zoals de (water)meloenen en perziken? Ze gaan op zoek naar goedkopere alternatieve desserts, die helaas misschien niet zo gezond zijn. In het beste geval zullen ze het gangbare zomerfruit vervangen door fruit dat niet exclusief is voor het seizoen, zoals bananen of appels. 

Lagere productie en hogere prijzen

De boeren erkennen dat de prijzen van het fruit weinig toegankelijk zijn geweest voor de consument. De productie van watermeloenen en meloenen is kort geweest, ongeveer de helft van wat gebruikelijk is. Dat was het gevolg van de calima en de regen. Bovendien was er een algere instroom van deze vruchten uit Senegal.

Bekijk ook: Vakantie in Spanje duurder dan ooit

In juni is de productie echter nog goed, dus de prijs zou volgens de schattingen van de belangenvereniging van landbouwers en veeboeren COAG moeten dalen. In mei kon de boer zijn watermeloenen verkopen voor 85 cent per kilo als gevolg van de gestegen kosten. Die prijs ligt nu op 18 cent. 

Steenfruit

Een vergelijkbare situatie doet zich voor bij steenfruit, dat ook duurder is geworden. Tot steenfruit behoren kersen, nectarines, perziken, abrikozen, mango’s en pruimen, maar ook olijven en avocado’s. Fepex, de Spaanse federatie van exporterende producenten FEPEX geeft opnieuw de schuld aan slechte weersomstandigheden. Zo ging in Catalonië door vorst en hagel bijna 70% van het productiepotentieel van perziken en nectarines verloren. De situatie in Aragón is vergelijkbaar met een daling van de abrikozenproductie van 90%.In Murcia zal naar schatting 20% minder steenfruit geoogst kunnen worden.

Bekijk ook: De belangrijkste prijsstijgingen in Spanje in de maand mei

Dit vind je misschien ook leuk