Spaanse premier wil btw op elektriciteit verlagen naar 5 procent

door admin
Spaanse premier wil btw op elektriciteit verlagen naar 5 procent

De president kondigde de btw-verlaging aan drie dagen na de verkiezingscrash van zijn partij PSOE in Andalusië. De maatregel zal aanstaande zaterdag worden goedgekeurd tijdens een buitengewone bijeenkomst van de Ministerraad. Dan wordt ook groen licht gegeven voor het decreet met anti-crisismaatregelen om de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden.

Sánchez verdedigde de verlaging van de btw op elektriciteit met het argument om gezinnen te “beschermen” die het het moeilijkst hebben door de prijsstijgingen

Ondersteuning van het anticrisisdecreet

Sánchez heeft alle parlementaire fracties gevraagd om het anti-crisisdecreet te steunen. Het moet nog worden bekrachtigd in het parlement. De president gaf opnieuw de oorlog in Oekraïne de schuld van de prijsstijgingen. Hij verdedigde de initiatieven die zijn regering al heeft gelanceerd om gezinnen, bedrijven en industrieën te helpen. 

Gabriel Rufián (Esquerra Republicana de Catalunya ERC) had van de president maatregelen tegen inflatie geëist. Hieronder een belasting op grote vermogens, op elektriciteitsbedrijven en een eerlijker belastingstelsel dat de rijkdom op een reële manier herverdeelt. De woordvoerder van de republikeinse partij waarschuwde hem dat als hij geen actie onderneemt, deze situatie het einde kan betekenen van deze regering.

Rufían herinnerde in zijn toespraak eraan dat benzine met 66 procent is gestegen en elektriciteit met 48 procent. Ondertussen verdiende de energiereus Iberdrola in 2021 3.9 miljard euro. Aan de andere kant durven mensen tijdens een historisch vroege hittegolf de airconditioning niet meer aan te zetten.

Btw-verlaging op elektriciteit was eis van PP

De maatregel om de btw op de elektriciteitsprijs te verlagen was een van de eisen van de PP om de prijscrisis het hoofd te bieden. PP-leider Alberto Núñez Feijóo vroeg erom in zijn plan voor dringende maatregelen dat hij weken geleden had ingediend.

Dit vind je misschien ook leuk