Spanje voltooit eerste levering gas aan Marokko

door admin
Spanje voltooit eerste levering gas aan Marokko

“Op basis van handelsbetrekkingen en goed nabuurschap is dinsdag 28 juni de eerste gaslevering via de Maghreb-pijpleiding, dat Marokko eerder op de internationale markten heeft gekocht, gelost in een Spaanse hervergassingsinstallatie”, zo lieten bronnen van het Spaanse ministerie voor Ecologische Transitie weten aan Spaanse media.

Algerije sloot gasroute na crisis met Marokko

Deze route werd in 2021 door Algerije gesloten na de escalatie van de diplomatieke crisis met Rabat. Het gas stroomt momenteel een ongebruikelijke richting op, namelijk van noord naar zuid in plaats van andersom, zoals oorspronkelijk het geval was.

Eerder deze maand besloot Algerije de handels- en politieke betrekkingen met Spanje te bevriezen. Het bevriezen van de betrekkingen en verbreken van het vriendschapsverdrag is een reactie op de abrupte verandering van standpunt van de president van de Spaanse regering over de kwestie van de Westelijke Sahara.

Spanje raakt verwikkeld in conflict Algerije en Marokko

De al behoorlijk slechte relatie tussen Algerije en Marokko kwam hierdoor nog verder onder spanning te staan. Het besluit van Spanje om Marokko te helpen, zorgde ervoor dat Spanje ook verwikkeld raakte in het conflict waarna Algerije herhaalde dat “geen enkele kuub gas ooit nog naar zijn vijand zou gaan”.

Spanje garandeert dat gas niet uit Algerije komt

Sindsdien wordt de brandstof, die vanuit Spanje in het Maghreb-gebied aankomt, door Marokko op de internationale markt aangeschaft, in Spaanse hervergassingsinstallaties gelost en via pijpleidingen naar het zuiden gepompt. Marokko beschikt namelijk zelf niet over dit soort installaties in tegenstelling tot Spanje, die er zes tot haar beschikking heeft. Het Spaanse Ministerie benadrukt dat het gas ‘zeer zeker niet afkomstig is uit Algerije’.

De eerste verscheping van gas via Spanje vond op dinsdag 28 juni plaats. Zo bevestigen data van de beheerder van het systeem, Enagás. Spanje ontvangt hiervoor een vergoeding van Marokko voor het gebruik van de Spaanse infrastructuur.

Dit vind je misschien ook leuk