Auto huren in Spanje: Waar vind je de laagste en hoogste prijzen?

door admin
Auto huren in Spanje: Waar vind je de laagste en hoogste prijzen?

Dit is wat Juan Luis Barahona, voorzitter van de Nationale Federatie van autoverhuur FENEVAL verzekert. Hij waarschuwt dat de situatie “repercussies zal hebben op de toeristische ervaring”, vooral op de eilanden.

De voorzitter van de federatie benadrukt dat de vraag in 2022 hoger is dan vorig jaar en dat er veel minder auto’s zijn. Volgens gegevens Van FENEVAL bieden autoverhuurbedrijven in Spanje normaal gesproken ongeveer 820.000 voertuigen te huur aan. Deze zomer zijn dat er ongeveer 500.000. Dat is 40% minder. 

Bekijk ook: Huurauto’s onbetaalbaar deze zomer in Spanje langs de kusten

Tijdens de pandemie werden veel autoverhuurbedrijven gedwongen een deel van hun vloot te verkopen om te overleven. Nu valt de terugkeer van toeristen en daarmee de vraag naar huurauto’s samen met de crisis en de problemen van de autofabrikanten om te produceren. Dat heeft geleid tot aanzienlijke vertragingen bij de levering van nieuwe auto’s aan klanten. Fabrikanten geven voogens FENEVAL bovendien prioriteit aan het leveren van auto’s aan particulieren. 

Stijgende prijzen en zoektocht naar oplossingen

Het directe gevolg is dat de prijzen blijven stijgen en bedrijven zoeken naar strategieën waarmee ze hun auto-aanbod kunnen uitbreiden. Zo worden gebruikte voertuigen opgekocht, zelfs geïmporteerde, worden autos met een aanzienlijk hoger aantal kilometers op de teller dan gebruikelijk ingezet, Ook beginnen bedrijven met het aanbieden van motoren en brommers om het gebrek aan een wagenpark te compenseren.

Barahona wijst erop dat in deze sector tussen de maanden mei en september “meer dan 50% van de wereldwijde omzet” geconcentreerd is. Sommige bedrijven in toeristische gebieden bereiken zelfs 70% van de omzet in die periode vanwege “piekvraag”. 

Autohuur in de zomer tot 350% duurder dan vorig jaar

Naast het feit dat het huren van een auto volgens FENEVAL deze zomer gemiddeld 350% duurder is dan in de laatste zomer vóór de pandemie, is het ook praktisch onmogelijk ‘last minute’ nog een auto te huren.

Ook vanuit AESVA, de vereniging van autoverhuurbedrijven in Andalusië worden de problemen gemeld. Hun wagenpark is zelfs “met de helft verminderd” vanwege leveringsproblemen met halfgeleiders.

Aanbod van nieuwe auto’s pas eind 2023 weer ‘normaal’ 

De productie van TSMC en Samsung, de twee belangrijkste producenten van deze chips, “is niet voldoende om aan de grote vraag te voldoen”, benadrukt de logistiek expert en hoogleraar economie aan de Open Universiteit van Catalonië (UOC), Cristian Castillo. Volgens hem zal het aanbod van nieuwe voertuigen pas eind 2023 weer normaal worden. “Als er geen voorraad is en we niet kunnen produceren, verhoogt de markt de prijzen. We zien stijgingen tot 300% in sectoren met een hoge seizoensgebondenheid, zoals de autoverhuur in Spanje. 

Wie de tarieven bekijkt van grote autoverhuurders als Avis of Europcar, merkt een ongeëvenaarde prijsstijging wel op. Volgens Bloomberg zijn de tarieven voor huurauto’s in 2021 met 143% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

Als voorbeeld gaf Bloomberg de stijging van 880 euro die vorig jaar werd betaald voor de huur van een Volkswagen Polo bij Europcar in de laatste week van juli in Palma de Mallorca. Deze zomer kost deze 1018,26 euro per week (145,47 euro per dag).

Voor de pandemie kon je op de Balearen voor iets minder dan 50 euro per dag een kleine auto huren. Nu begint de goedkoopste auto in juli bij Avis bij 164 euro voor de Renault Zoe en 205 euro voor de Toyota Aygo. Exorbitante prijzen die erg lijken op die van Europcar in Madrid en Hertz in Barcelona ​​bijvoorbeeld voor deze zomer. Tijdens een lang weekend, de viering van grote evenementen, speciale data of in augustus, “kan een auto je daar 350% meer kosten”, meldt AEVAC in Consumidorglobal.com.

Over het algemeen kosten huurauto’s tussen de 15 en 20% meer dan afgelopen zomer. “De prijzen zullen nooit meer hetzelfde zijn als voor de pandemie”, voegt Ana María García, president van Aesva toe.

Vanuit de sector waarschuwen ze klanten om zo vroeg mogelijk een auto te huren. Wachten tot een later moment is geen goed idee want last minute zijn er, behalve als je geluk hebt en er een autohuur wegvalt, vrijwel geen auto’s beschikbaar.

Waar in Spanje zijn nog de goedkoopste auto’s te huur?

Rastreator vergeleek begin juni de goedkoopste en duurste plaatsen om een ​​auto te huren in Spanje. De goedkoopste bestemming in Spanje om een ​​dag een auto te huren is Tudela, in de provincie Navarra (gemiddeld 39,16 euro), op de tweede plaats Alcorcón in Madrid (46,54 euro), op de voet gevolgd door Lugo (48,54 euro), Talavera in de provincie Toledo (49, 78 euro) en Palencia (49,84 euro). Cáceres (57,71 euro), Vitoria (58, 34 euro), Zaragoza (61,21 euros), Burgos (63,89 euro), Fuengirola ) 64,61 euro). 

Fuengirola valt op in dit rijtje. Die stad ligt midden aan de populaire en toeristische Costa del Sol. Het verdient dus aanbeveling voor mensen die aan de Costa del Sol hun vakantie willen vieren, ook verder te kijken dan het huren van een auto op de luchthaven van Málaga. 

Hoogste prijzen voor het huren van een auto in Spanje

De plekken de prijs voor een dag autohuur het hoogst ligt zijn divers. Over het algemeen is het duurder naarmate de bestemmingen toeristischer zijn. Granada is de duurste stad om een ​​auto te huren, op de tweede plaats komt Santi Petri (Cádiz, aan de Costa de la Luz), gevolgd door Valencia, Formentera, Figueres, León, Cádiz, Elche, Avilés en Mahón (Menorca).

Dit vind je misschien ook leuk