
De Euribor kwam in april positief binnen en bevestigde in juni zijn grootste stijging in 14 jaar, wat het einde van goedkope hypotheken bevestigt. Deze meest voorkomende variabele rente op hypotheken was sinds februari 2016 zes jaar negatief.
Hypotheken worden duurder door de door de Europese Centrale Bank aangekondigde verkrapping van het monetaire beleid en rentevaste hypotheken winnen terrein. De ECB heeft naar voren gebracht dat ze de rente in juli met een kwart punt zal verhogen. In september gebeurt hetzelfde, afhankelijk van hoe de inflatie in ide eurozone evolueert. Daarmee zullen de geldende tarieven vanaf het derde kwartaal positief zijn.
De verdeling tussen hypotheken met vaste en variabele rente is in de loop der jaren veranderd in Spanje. Hypotheken gekoppeld aan de Euribor, met een variabele rente, waren lange tijd dominant. Dat is nu veranderd. Bij nieuwe hypotheken in Spanje worden drie van de vier afgesloten op basis vian een vast tarief en slechts één op de vier is variabel.
In juni 2021, precies een jaar geleden, waren er 4.500.253 woninghypotheken in Spanje. Hiervan hadden 940.553 (20,9% van het totaal) een vaste rente en 3.559.700 (79,1%) een variabele, zoals blijkt uit gegevens verstrekt door de Spaanse vereniging van hypotheekverstrekkers Adicae. Voorzitter Manuel Pardos legt aan RTVE uit dat "de bank heeft geduwd naar vaste rente" om haar marges op hypotheken, haar belangrijkste financiële product, te behouden gedurende de tijd dat de indicator negatief was.
De directeur van Hipotecas.com in Madrid, Marta Fernández, kwantificeert de impact die de stijging van de Euribor kan hebben op een hypotheek met variabele rente op een bedrag tussen de 800 en 1.800 euro per jaar. Een bedrag dat "een gezin niet in de problemen brengt voor wanbetaling". Hoewel Fernández zich wel beseft dat de context er een is van stijgende prijzen aan alle kanten.
iAhorro's woordvoerder, Laura Martínez, ziet een verandering in de marketingstrategie bij financiële instellingen. Sinds april probeert de bank "de vraag van vast naar variabel te verplaatsen" om een grotere winstmarge te behalen, dus verhogen ze de vaste rente en verlagen ze de variabele rente.
Gebruikers kunnen nog steeds rentevaste hypotheken vinden, maar de spreads zijn nu hoger, dus ze zijn niet meer zo aantrekkelijk. Waar het "een paar maanden geleden mogelijk was om een vaste hypotheek onder de 1% te vinden, zijn ze nu over het algemeen tussen 1,5% en 2%".
Bankmarges verbeteren
Bij iAhorro zijn ze blij. Ze komen immers van "historische dieptepunten" en vaste hypotheken " beginnen nu te stijgen, maar liggen nog steeds onder de tarieven van 2014 of 2015. Het zijn nog steeds erg goedkope hypotheken, maar dat zijn ze niet meer spectaculair".
Evolutie van de Euribor
Vooruitkijkend naar het einde van het Euribor-jaar schatte iAhorro 0,5% in januari en 1,3% in mei, maar de evolutie van juni heeft hen ertoe gebracht de gegevens te herzien, Het jaar zou "dichter bij 1,5% dan 1,3% kunnen eindigen", zonder een update in juli uit te sluiten, na het besluit van ECB. AFI-analisten bevestigen dat de Euribor "bijna met totale waarschijnlijkheid 2022 zal sluiten op niveaus boven 1% (hun voorspelling is 1,3%)".
Experts waarschuwen voor hoe moeilijk het is om de Euribor te voorspellen. De index is zeer gevoelig voor economische en politieke bewegingen. Historisch gezien schommelde die een half punt jaar op jaar. In januari had niemand zich de oorlog in Oekraïne of de huidige inflatieniveaus voorgesteld. Volgens Martínez is geen van de voorspellingen van toen uitgekomen.
"Nieuwe huizenbubbel"
De voorzitter van Adicae waarschuwt voor de mogelijkheid van "een nieuwe vastgoedzeepbel" en hekelt de prijsstijgingen: "Huisvesting kan geen speculatief bezit zijn." Als het gaat om het krijgen van een hypotheek, vraagt hij consumenten en banken om verantwoordelijkheid te nemen. De "overmatige schuldenlast van huishoudens neemt weer toe" en, naar zijn mening, "het niet kunnen betalen van een hypotheek is het ergste dat een persoon kan overkomen".
AFI merkt op dat de stijging van de tarieven "op middellange termijn de betalingscapaciteit van klanten kan verslechteren. Vooral van de huishoudens en bedrijven met de meeste schulden." Het bankwezen handhaaft "een zekere verslechtering" die "nog steeds latent is, wat, in combinatie met inflatie, zou kunnen leiden tot een toenemend risico op wanbetalingen, vooral in de meest kwetsbare sectoren na de pandemie en waarin de stijging van de energieprijzen een grotere impact zou kunnen hebben ".
Bij stijgende inflatie nemen achterstallige vorderingen toe
In het algemeen geldt dat wanneer de inflatie stijgt, de achterstallige vorderingen ook toenemen. Hierdoor neemt het aantal wanbetalingen op hypotheken toe. De maandelijkse termijnen zullen voor 80% van degenen die in Spanje hypotheken hebben, toenemen. In iAhorro wijzen ze erop dat "als de kosten blijven stijgen en de inkomens gelijk blijven, het steeds moeilijker wordt om alles te betalen. Wel wordt benadrukt dat de hypotheekwet uit 2019 de bank heeft versterkt, zodat fouten van het verleden niet worden herhaald.