Algerije voldoet aan dreiging en laat controle op migratieroute naar Spanje los

door admin
Algerije voldoet aan dreiging en laat controle op migratieroute naar Spanje los

De komst van verschillende boten naar de kust van Almería bewees de toegeeflijkheid van de Algerijnse grenscontrole. Dat de autoriteiten daar een oogje dicht zouden gaan knijpen was al voorspeld door de staatsveiligheidstroepen en -organen vanaf het moment dat Spanje de diplomatieke banden met Marokko aanhaalde afgelopen maart. 

De boten met migranten aan de kust van Almeria kunnen worden opgeteld bij de golf van aankomsten die de Balearen drie weken geleden registreerden. Toen kwamen zes boten met meer dan 100 migranten aan boord in minder dan 24 uur op verschillende stranden aan.

De uitdaging van Algerije, die voor het eerst migratie als pressiemiddel gebruikt, lijkt sterk op die van Rabat op het hoogtepunt van zijn woede jegens de regering van Spanje.

De migratie-episode van vrijdag in Almería – “wat niet de laatste zal zijn”, aldus bronnen van de Guardia Civil in El Mundo – vond gelijktijdig plaats met de sluiting van de NAVO-top. Hier stond de bescherming van de grenzen van Ceuta en Melilla zeer nadrukkelijk op de agenda.

De boten kwamen vanaf vroeg in de morgen aan en niet allemaal tegelijk zoals gewoonlijk. Dezelfde bronnen vertellen dat het een enkele semi-rigide boot met een krachtige motor was die zijn opvarenden bij de kust achterliet. Vervolgens keerde hij met hoge snelheid terug richting Algerije. Dezelfde boot keerde na een paar uur terug met meer mensen aan boord, alsof het een ‘watertaxi’ was die ‘heel normaal’ wam en ging.

Modus operandi wijst op coulante Algerijnse grenspolitie

In de loop van ochtend kwamen meer boten op dezelfde manier. Deze modus operandi versterkt het vermoeden dat de politie aan de Algerijnse kust het vertrek van migranten over zee in bootjes niet van plan is tegen te houden. Zoals wel het geval was toen het samenwerkingsverdrag tussen beide landen nog van kracht was. Eerder juichte minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken van Spanje altijd het migratiebeheer van Algerije toe. 

Minder migranten vanuit Marokko naar Spanje

Anderzijds heeft de Spaanse toenadering tot Rabat met betrekking tot de Sahara de veiligheid en controle aan de grens door de Marokkaanse politie versterkt. De kracht waarmee de agenten de laatste en tragische poging om het Melilla-hek aan te vallen hebben afgeweerd vormt hiervan een bewijs. 

De staatsveiligheidstroepen en -organen wisten al maanden dat de Algerijnse route – naar Alicante, Almería, Murcia en de Balearen – krachtig zou worden geactiveerd na opschorting van het samenwerkingsverdrag met Spanje door Algerije.

Focus verschuift naar meer oostelijke migratieroute

Ook grensagenten van de Guardia Civil die de hekken van Ceuta en Melilla bewaken, hebben al gewaarschuwd dat met de volledige normalisering van de verbindingen met Marokko, de focus van migratie zou verschuiven van de twee Spaanse enclaves naar de meer oostelijke route, zoals nu lijkt te gebeuren.

Er zijn niet genoeg politieagenten om de kusten van Alicante, Murcia, Almería en de Balearen te bewaken en de stroom boten tegen te houden die de komende weken naar verwachting in deze gebieden aankomen. Dat door de zomervakantieperiode de bevolking van deze gebieden aanzienlijk toeneemt, maakt het er niet makkelijker op.

Dit vind je misschien ook leuk