Tien toeristen vergiftigd door chloorlek in Spaans hotelzwembad

door admin
Tien toeristen vergiftigd door chloorlek in Spaans hotelzwembad

Door het chloorlek in het zwembad van het Sea Club hotel in Port d’Alcúdia (Mallorca), kwam er meer chloor vrij dan zou moeten. De slachtoffers leden aan hevige oogirritatie en hoestbuien.

Tot 14 eenheden van de SAMU van de Balearen kwamen maandag naar het hotel om de 26 getroffen mensen te verzorgen. De 7-jarige jongen, is met een ernstige prognose overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Palma. Nog eens negen zwemmers werden met een minder ernstige prognose opgenomen in verschillende gezondgheidscentra en privéklinieken op het eiland. De medische diensten hebben ter plaatse nog eens 16 mensen behandeld die op dit moment zijn ontslagen omdat hun klachten vrij licht waren en snel over gingen. 

Symptomen van chloorvergiftiging

De badmeester en beveiligers van het hotel in Alcùdia werden maandag rond half twaalf gewaarschuwd door enkele klanten van het hotel. Diverse personen, waaronder kinderen, vertoonden symptomen van chloorvergiftiging, zoals oogirritatie, hoesten of ademnood. De badmeesters hebben, gezien de mogelijkheid dat het om een lek ging, direct iedereen uit het zwembad geroepen en de hulpdienst 061 gebeld. 

Vermoedelijk storing in dispenser

De Guardia Civil, de lokale politie van Alcùdia en de brandweer van Mallorca zijn naar het hotel gegaan om te onderzoeken wat er is gebeurd. De eerste hypothesen wijzen op een chloorlek veroorzaakt door een probleem of storing in de dispenser die verantwoordelijk is voor het toedienen van deze chemische stof aan het water. Er zou meer chloor zijn opgelost dan zou moeten. De agenten hebben het zwembad afgesloten en andere gasten verboden er gebruik van te maken. 

Risico’s van chloor

Chloor werkt oxiderend en corrosief. Inademen van chloor tast de luchtwegen aan. Het kan bronchospasmen en inflammatie veroorzaken, die leiden tot bronchoconstrictie. De aard van de symptomen bij het inademen van chloordampen wordt bepaald door de omstandigheden van de blootstelling (concentratie en duur) en door het type slachtoffer (kind versus volwassene, aan- of afwezigheid van hart- of longproblemen).

De volgende symptomen zijn mogelijk: irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen. De eerste tekens verschijnen enkele minuten na de inhalatie.

Dit vind je misschien ook leuk