Ryanair en EasyJet dreigen ook in augustus te gaan staken

door admin
Ryanair en EasyJet dreigen ook in augustus te gaan staken

De vakbonden USO en SICTPLA, die de Spaanse werknemers van de Ierse prijsvechter Ryanair vertegenwoordigen, riepen vorige week al op tot 12 nieuwe stakingsdagen op de 10 Spaanse bases van de luchtvaartmaatschappij. Deze 24-uursonderbrekingen zullen plaatsvinden op de dagen 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 en 28 juli.

Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden

De vakbonden eisen van de luchtvaartmaatschappij “een mentaliteitsverandering”. Ook willen ze dat de onderhandelingen over een collectieve overeenkomst naar Spaans recht worden hervat. Daarmee zouden fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor het personeel worden erkend. 

Vooral Malaga, Barcelona en Palma getroffen door stakingen

Volgens de vakbonden zijn door de protesten bij beide goedkope vliegmaatschappijen van vorige week ten minste 241 vluchten geannuleerd en 1.440 vertraagd. Bij EasyJet ging het om 26 annuleringen en 185 vertragingen en bij Ryanair betrof het 215 annuleringen en 1.255 vertragingen. De meeste annuleringen bij Easyjet troffen vluchten van of naar de luchthaven Malaga-Costa del Sol. Ook veel operaties op Barcelona-El Prat en Palma de Mallorca-Son Sant Joan werden getroffen. 

Mogelijk ook stakingen in augustus

Ondertussen blijven de vakbonden van beide vliegmaatschappijen de Spaanse minister Díaz van Werkgelegenheid verder onder druk zetten door ook met stakingen in augustus te dreigen.

Het personeel van Easyjet volgt dat van Ryanair en stellen voor de Arbeidsinspectie aan de kaak dat het stakingsrecht niet wordt gerespecteerd. Beide luchtvaartmaatschappijen hebben zich niet gehouden aan de wettelijk vastgestelde minimale dienstverlening. De bedrijven haalden personeel uit andere landen om vluchten toch uit te kunnen voeren.

Beide bedrijven willen dat de minister hiertegen actie onderneemt. Op het niet naleven van de minimale dienstverlening bij stakingen staan hoge sancties.

De vakbonden van Ryanair hebben de staking eerder al verlengd door ook in juli 12 dagen te gaan staken. Het plan is bovendien om hetzelfde te doen in augustus als er geen bemiddeling komt van de regering en de minister van Werkgelegenheid.

Oplossing in handen van de Spaanse staat

De vakbonden van Ryanair zullen de stakingen alleen annuleren als het bedrijf besluit te onderhandelen, waarschuwen ze. De oplossing ligt daarbij in handen van de Spaanse staat die zijn rechten moet doen gelden. “Ofwel reageert het en stuurt een duidelijk signaal naar luchtvaartmaatschappijen en arbeidsovertredingen worden echt bestraft, of ze blijven boetes betalen.” 

Ze houden vol: “Over de rechten van arbeiders valt niet te onderhandelen. We zijn niet bereid om de voorwaarden te verlagen en we gaan niet toegeven aan chantage.”

Personeel van EasyJet wil hoger basissalaris

De bemanning van Easyjey is sinds begin juli in staking. Ze willen ook onderhandelen over de cao, die in februari afliep, en vragen om een ​​verbetering van het basissalaris, dat met inflatie niet het gegarandeerde minimum bereikt. Bovendien weten ze dat in andere Europese landen deze stijgingen hebben plaatsgevonden en willen ze hetzelfde.

Bekijk ook: Welke stakingen kunnen jou als vakantieganger treffen deze zomer?

Dit vind je misschien ook leuk