Genieten van overheerlijke Spaanse tapas

door admin
Genieten van overheerlijke Spaanse tapas

Zo krijg je wellicht inspiratie voor het organiseren van een tapas-avondje bij je thuis. Of om gewoon eens je tafel vol te zetten met Spaanse gerechten. Lees snel verder en ontdek hoe jij deze tapas zelf op tafel kunt toveren!

Gambas al ajillo

Een ware klassieker: gambas al ajillo. Dit zijn gloeiendheet gebakken garnalen met chilipeper, (véél) knoflook en olijfolie. Bak tijgergarnalen kort in olijfolie, voeg knoflook en chilipeper toe en laat ze even sudderen in de pan nadat je deze van het vuur hebt gehaald. Top de garnalen af met wat grof zeezout. Heb je nog garnalen over? Ze zijn ook heerlijk op een echte Spaanse paella!

Aceitunas

Gemarineerde olijven zijn onmisbaar bij een Spaans tapasdiner. Ze zijn ook lekker bij de borrel. Haal hiervoor geen potje olijven bij de supermarkt, maar ga naar een goede delicatessenwinkel of marineer de olijven zelf. Meng zwarte olijven met olijfolie, kappertjes en tijm of maak prikkers met groene olijven, ansjovis en ingelegde groene pepers.

Patatas bravas

Patatas bravas zijn zéér geliefd bij toeristen. Dit zijn dikke parten krokant geroosterde aardappel, afgestopt met aioli en een kruidige tomatensaus. Eenvoudig, maar bijzonder smakelijk. Origineler zijn ‘patatas revolconas’, een gerecht van aardappels, pancetta en paprikapoeder. Snijdt aardappels in kleine blokjes, bestrooi met paprikapoeder en bak deze met de pancetta op in flink wat (olijf)olie.

Brochetas

Brochetas zijn kleine spiesjes met gegrild, gemarineerd vlees. Je maakt ze met varkenshaas, die je marineert in knoflook en oregano of maak verrukkelijke lamsspiesjes met gember en komijnzaad. Gril ze in de grillpan, in de oven of op de barbecue.

Verduras

Verduras betekent letterlijk ‘groenten’. Een tapasdiner is niet compleet zonder groentegerechtje. Ga voor klassieke gevulde piquillo’s, ook wel zoete rode paprika’s. Vul ze met knoflookrijst, kruidige chorizo en fris limoensap. Of serveer groenten als courgettes en aubergines eens in een gefrituurd jasje van beslag.

Empanadas

Empanadas werden door de Moren naar Spanje gebracht. Spanjaarden brachten ze weer naar Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn sowieso niet meer weg te denken uit de Spaanse keuken. Het zijn gevulde deeghapjes die gefrituurd worden. Mini-empanadas zijn uiterst geschikt als tapa. Vul ze met rundergehakt, blokjes aardappel, fijngesneden tomaat, maïs, paprikapoeder en peterselie.

Bekijk ook: Dit zijn de 10 beste districten in Spanje om tapas te eten

Dit vind je misschien ook leuk