
Onderdeel van het besluit dat vorige week maandag werd goedgekeurd is ook dat de lichten in winkels die om 22.00 uur sluiten uit moeten. Daarbij moeten de winkeldeuren zoveel mogelijk dicht blijven, zodat de gekoelde lucht niet ontsnapt en de airco's niet meer dan nodig moeten werken om de ruimte op termperatuur te houden. Alleen winkels die na 22.00 uur nog open zijn, mogen langer verlicht zijn. Ook worden mensen opgeroepen meer thuis te werken.
ADVERTENTIE
Het decreet is aanvankelijk van kracht tot oktober 2023 en is bedoeld om het elektriciteitsverbruik te verminderen in de context van een energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.
De minister van Ecologische Transitie en derde vicepresident, Teresa Ribera, heeft er bij de gemeenschappen op aangedrongen het energiebesparingsplan na te leven. Ze wees erop dat het "onverantwoordelijk" zou zijn om het decreet niet toe te passen.
In een interview op Cadena SER opperde Ribera de mogelijkheid om "een conflict voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof" als een autonome regio het decreet niet toepast. Die gemeenschap kan dan door de regering worden gewaarschuwd en als die waarschuwing niet in acht wordt genomen, staat de deur open om andere maatregelen te nemen.
'Madrid gaat niet uit'
Haar verklaringen komen in reactie op de aankondiging van de regio Madrid om het het decreet naar het Grondwettelijk Hof te brengen, aangezien het "de bevoegdheden van de regionale overheden betreedt", aldus zei de president van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, op maandag.
Desondanks heeft minister Ribera verzekerd dat "er over het algemeen een wil is om te voldoen", aangezien er begrip is voor de noodlijdende situatie die Europa doormaakt.
De minister reageerde ook rechtstreeks op Ayuso die de slogan "Madrid gaat niet uit" verkondigde in haar verzet tegen het decreet na goedkeuring ervan door de regering. "Niemand heeft gevraagd om Madrid uit te zetten, dat hangt niet af van de centrale regering", benadrukte zij.
Weinig ruimte voor een langdurig overleg
Het meeste verzet tegen het energiebesluit kwam van gemeenschappen die door de PP worden bestuurd. Die stellen aan de kaak dat er geen dialoog is geweest, maar dat heeft Ribera ontkend. Het kabinet had echter "weinig ruimte voor een langdurig overleg" omdat de Europese Raad heeft opgelegd dat de maatregelen in augustus van kracht werden.
Om deze reden zijn de eerste maatregelen de "eenvoudigste", zoals de maximum- en minimumtemperatuur van de airconditioning. "Als we meer tijd hadden gehad, hadden we een veel gedetailleerder akkoord kunnen bereiken", aldus Ribera.