In Spaanse toeristentrekkers barsten openbare diensten uit hun voegen

door admin
In Spaanse toeristentrekkers barsten openbare diensten uit hun voegen

Als voorbeeld kunnen we Torremolinos aan de Costa del Sol nemen: Deze plaats heeft bijna 70.000 geregistreerde inwoners, maar ziet zijn bevolking in de zomer verdrievoudigen. Dan komt het aantal mensen niet onder de 200.000, met pieken in de weekends van meer dan 350.000 mensen.

Meer middelen nodig

Vergelijkbaar is het in de grootste toeristische trekpleisters aan andere Spaanse kusten. Daarom vragen ze in een memo dat afgelopen zaterdag werd gepubliceerd om meer financiële middelen om die overbelasting van hun openbare diensten aan te pakken. Denk hierbij aan politiediensten, gezondheidscentra en ziekenhuizen, nutsvoorzieningen en gemeentelijke reinigingsdiensten. 

Succesvol zomerseizoen met geldgebrek

De acht steden die die zich hebben verenigd in de alliantie van Zon- en Strandtoeristengemeenten (AMT) stellen dat ze opnieuw een zomerseizoen doormaken zonder dat hun geldgebrek in dit opzicht is opgelost. Het gaat om Adeje, Arona (Tenerife), Benidorm (Alicante), Calvià (Mallorca), Lloret de Mar (Girona), Salou (Tarragona), San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) en Torremolinos (Málaga). 

Van 430.000 inwoners naar 8 miljoen extra toeristen

Samen hebben deze toeristische bestemmingen een bevolking van 430.000 inwoners. Op basis van dit aantal ontvangen ze financiering van de staat voor het onderhoud van hun openbare diensten. Dat klinkt redelijk tot je bedenkt dat ze in het laatste normale jaar vóór de pandemie bijna 8 miljoen toeristen te verwerken kregen.

Uit de schattingen en vooruitwijzingen tot nu toe dit jaar, blijkt dat die aantallen deze zomer op zijn minst geëvenaard zullen worden, zoniet verhoogd. Dat betekent nog meer mensen die aanspraak maken op zorg, meer politieagenten die nodig zijn om de orde te handhaven, meer verkeer op de weg, meer water- en elektriciteitsverbruik en meer druk op waterzuiveringsbedrijven.

Gemeenten samen goed voor 19% van alle hotelovernachtingen

De gemeenten vertegenwoordigen samen 0,9% van de totale bevolking van Spanje, maar ontvangen 9% van alle toeristische bezetting. Bovendien bieden ze 15% van alle gereguleerde accommodatie in het land en zijn goed voor 19% van alle hotelovernachtingen van het internationale toerisme.

Vanuit de Sol y Playa-entiteit noemen ze de rol van deze gemeenten “fundamenteel” in de bijdrage aan het nationale bbp en benadrukken dat ze tevens goed zijn voor de creatie van 94.000 banen. 

“We zijn niet tevreden met alleen deze goede gegevens. Het is noodzakelijk om er bij de centrale overheid op aan te dringen de financiering van toeristische gemeenten zoals Torremolinos, die bijdragen aan meer inkomsten, te verbeteren”, benadrukte de burgemeester van Torremolinos, Margarita del Cid.

Dit vind je misschien ook leuk