Zo zijn de voornamen in Spanje veranderd

door admin
Zo zijn de voornamen in Spanje veranderd

De keuze voor een naam wordt door iedereen op andere gronden gebaseerd. Ofwel om een familietraditie voort te zetten, omdat de naam een mooie betekenis heeft of omdat die naam aan iemand doet denken. Ook komt het steeds vaker voor dat babies namen krijgen van fictieve personages of beroemdheden.

10.000 nieuwe namen sinds 2010

Sinds 2010 zijn er in Spanje bijna 10.000 nieuwe namen bijgekomen. Sommige, zoals Khaleesi of Vaiana komen uit fictieve series. Daarnaast zijn vele ontstaan uit koosnaamen of afkortingen zoals Lola (was ooit Dolores) of Nacho (was ooit Ignacio).

Inspiratie uit Game of Thrones

In Spanje heten nu 38 meisjes Khaleesi. In de populaire serie Game of Thrones wordt hiermee naar een van de hoofdrolspelers Daenerys Targaryen verwezen. Vele anderen vinden ook hun inspiratie uit dit soort series om de naam van hun kinderen te kiezen. De naam die tussen 2010 en 2021 procentueel het meest is gegroeid in Spanje (+5.001%) is Aria.

In 2010, een jaar voor de première van Game of Thrones, waren er 21 meisjes met de naam Aria in Spanje. In 2021 was dit aantal al opgelopen tot 1.092. Bovendien is de frequentie van deze naam overtroffen door de Engelse versie Arya (naam van de jongste van de Starks). Deze naam verscheen voor het eerst in de INE-cijfers in 2013 en acht jaar later zijn er al 1.168 personen in Spanje die zo heten. 

Ouders baseren de keuze van namen op zeer diverse bronnen, denk hierbij aan zangers, voetballers of, zoals hierboven al duidelijk werd, op fictieve personages uit series of films. 

Zangers

Wat betreft zangers waren er volgens INE-gegevens in 2021 27 jongens met de naam Leiva (een Spaanse zinger, songwriter en muzikant) en 29 met de naam Anuel in Spanje. Anuel AA is een Portoricaanse rapper. Je kunt ook 30 jongens met de naam Drake (raper) en bijna 200 meisjes met de naam Rihanna (zangeres uit Barbados) vinden.

Namen uit series en films

Met fictie als inspiratiebron kun je naast de namen uit Game of Thrones ook namen vinden afkomstig uit Disney films. Zo zijn er 45 meisjes met de naam Vaiana. Uit de Netflix-serie La Casa de Papel is de toename van het aantal jongens met de naam Rio te herleiden. Terwijl in 2017, het jaar waarin de serie in première ging, er 79 jongens zo werden genoemd, verdrievoudigde dat aantal in 2021 tot 229.

Voetbalnamen

Een van de grootste inspiratiebronnen in het geval van jongensnamen zijn altijd voetballers geweest, en de afgelopen jaren is dat niet veranderd. Een voorbeeld hiervan zijn de namen Leo en Neymar. In 2010 waren er bijna 2.000 jongens genaamd Leo in Spanje. 12 jaar later, samenvallend met de opkomst van voetballer Leo Messi, is het aantal opgelopen tot 25.000.

In het geval van Neymar verscheen de naam van de Braziliaanse voetballer voor het eerst in de INE-registraties in 2013, hetzelfde jaar waarin hij tekende voor FC Barcelona. Toen de speler in 2017 de club verliet, waren er al 159 jongens met die naam in Spanje en in 2021 steeg het aantal naar 224.

Moderne versie van de klassieke Spaanse namen

Het is in Spanje altijd gebruikelijk geweest om mensen bij de afkorting van hun naam te noemen, maar steeds meer mensen nemen die afkorting rechtstreeks als naam. Het was normaal om naar José te verwijzen als Pepe. Maar nu zijn er in Spanje bijna 2.000 mensen die rechtstreejs Pepe heten.

De afkortingen die het meest gekozen worden zijn Lola, afkomstig van Dolores en Nacho, afkomstig van Ignacio. Terwijl er sinds 2010 25% minder vrouwen zijn die Dolores heten (60.000 minder), is het aantal ‘Lola’s’ in 12 jaar tijd met 237% gegroeid, van 6.214 naar 20.912 tussen 2010 en 2021. In het geval van de ‘Ignacios’ is de oorspronkelijke naam nagenoeg evenveel afgenomen als het aantal ‘Nacho’s’ is gegroeid. Terwijl er in 2021 2.900 minder mensen met de naam Ignacio waren, was het aantal Nacho’s met 2.300 mensen gegroeid. Zo is de eerste met 3% gedaald, terwijl de variant met 2.010% is gestegen.

Evolutie van namen in Spanje

De diversiteit aan namen voor zowel vrouwen als mannen in Spanje is flink toegenomen. In 2021 waren er in Spanje 30.625 verschillende namen voor mannen en 30.527 voor vrouwen. Daarvan zijn 5.000 namen van mannen en die van vrouwen voor het eerst na 2010 in het register opgenomen.

Deze grotere variëteit heeft er ook voor gezorgd dat de meest voorkomende namen in Spanje, zowel bij mannen als bij vrouwen, steeds minder voorkomen. In 2021 waren Antonio, Manuel en José de meest gekozen jongensnamen. Toch waren dat echter ook drie van de vier namen die het meest zijn gedaald sinds 2010. Sinds dat jaar zijn Hugo, Daniel en Alejandro het meest gegroeid.

Bij vrouwen waren María del Carmen, María en Carmen de meest voorkomende in 2021. María en Carmen zijn de twee namen van vrouwen die sinds 2010 het meest zijn afgenomen. Anderzijds zijn sinds dat jaar Lucía, Martina en Paula het meest gegroeid.

Welke namen kun je kiezen in Spanje?

Ondanks de genoemde voorbeelden zijn niet zomaar alle namen toegestaan. In Spanje zijn de regels met betrekking tot de registratie van namen in het bevolkingsregister vastgelegd in de wet op de Burgerlijke Stand van 8 juni 1957. In het bijzonder stelt artikel 54 bepaalde normen vast waaraan namen in het register moeten voldoen.

Zo mag niet meer dan één samengestelde naam worden ingevoerd, noch meer dan twee eenvoudige. Er mogen ook geen namen gekozen worden die de persoon objectief schaden. Dit artikel is verschillende keren aangepast, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn ontstaan. 

Dit vind je misschien ook leuk