Galicische vissers slaan alarm: steeds minder schaal- en schelpdieren

door admin
Galicische vissers slaan alarm: steeds minder schaal- en schelpdieren

Zowel schelpdierverzamelaars als biologen waarschuwen al tijden dat de productie van schelpdieren met grote sprongen achteruitgaat, vooral in het estuarium van Arousa. Ze riepen bovendien op tot maatregelen om de sector te helpen, maar die kwamen er nooit. De verliezen die schelpdiervissers in 2021 lijden, worden geschat op 10 miljoen euro en er is geen licht aan het einde van de tunnel. 

Veel minder mossels en kokkels

De mossel, een van de meest gewaardeerde schelpdieren die hier wordt gevangen, is ook een van de meest schaarse. In 2021 werd 158 ton gevangen, terwijl het gemiddelde van de laatste 20 jaar op 547 ton staat. Dat blijkt uit gegevens van het Platform for Vistechnologie.

Dan is er de kokkel. Dat was de belangrijkste soort die hier werd gevangen en is nu bijna verdwenen. Vorig jaar werd 165 ton ingezameld, 77% minder dan het historisch gemiddelde.

Vrije val

De crisis in de sector is de ernstigste in decennia. De vissersbroederschappen van Arousa hebben maatregelen opgelegd om quota terug op niveau te krijgen, “maar die komen niet terug.” De productie gaat niet alleen omlaag, “veel tweekleppigen sterven en anderen worden niet eens volwassen”, zegt een visser uit A Pastoriza.

Op 100 kilometer afstand, aan de Costa da Morte, is de situatie van zeepokken al even dramatisch. “We werken alleen met volle maan en met nieuwe maan, dat wil zeggen tussen de 15 en 17 dagen per maand, we moeten die dagen een salaris krijgen en vaak gaan we naar huis met een kilo zeepokken, een halve kilo en zelfs met niets”, legt een visser va de Broederschap van Corme uit. 

Zij werkt al 25 jaar en is er duidelijk over: “Klimaatverandering is de schuld, want de zeepok gedijt goed bij een reeks specifieke weersomstandigheden, die niet meer bestaan.”

De situatie is zorgwekkend aan de hele kust van Galicië. De aanvraag voor vergunningen om op schaal- en schelpdieren te vissen, valt volgens gegevens van het technologisch vissersplatform elk jaar. Een andere visser zegt: “Er is geen generatiewisseling meer en dat is logisch, er is geen welvaart in de sector. Ondanks dat het een mooi beroep is, zal ik niemand meer aanmoedigen om hierin zijn brood proberen te verdienen. Er zit geen toekomst meer in”. De sector roept op tot maatregelen en onderzoek om erachter te komen wat er in het estuarium gebeurt.

Daling door stortregens en hittegolven

Wetenschappers weten waarom de schelpdierenstand in Galicië zo sterk daalt. Een bioloog gespecialiseerd in het gebied legt aan RTVE.es uit dat het lage zoutgehalte van de zee als gevolg van stortregens en stijgende temperaturen de grote daling van de productie van schelpdieren kan verklaren.

Onderzoekers van de Universiteit van Vigo hebben metingen uitgevoerd in het estuarium en als de normale parameters rond de 30 gram zout per liter water zijn, werd ontdekt dat na de stortbuien het zout per liter liter tussen de 5 en 10 gram was.

Ook de toename van algen in de zee baart biologen zorgen. Door hogere temperaturen komen er elk jaar meer algen en dat intensifeert de sterfte in schelpdieren aanzienlijk. Er zijn al broederschappen die regelmatig het water op gaan om algen te verwijderen.

De sector wil ook dat er meer onderzoek gedaan wordt. Iets waar Ecologistas en Acción zich bij aansluit. Zonder onderzoek kan er namelijk geen vooruitgang worden geboekt. 

Dit vind je misschien ook leuk