Wat moet je doen bij overstekend wild als je onderweg bent in Spanje?

door admin
Wat moet je doen bij overstekend wild als je onderweg bent in Spanje?

De aanleiding voor de campagne is dat het aantal verkeersongelukken waarbij dieren betrokken waren in 2021 met 40% is toegenomen ten opzichte van 2019 (zonder hierbij rekening te houden met minder verkeer als gevolg van de Covid pandemie) en met 60% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit een rapport van de internationale verzekeringsgroep AXA over aanrijdingen met dieren.

Aanrijdingen met everzwijnen zijn in dit opzicht de meest voorkomende ongelukken. Geografisch gezien vinden de meeste aanrijdingen plaats in de regio Castilië en Leon, Galicië en Catalonië.

Aanbevelingen van de DGT

Op haar sociale media legt de DGT ons uit dat, wanneer je voldoende tijd hebt om te reageren,  je het volgende moet doen:

  • Luid toeteren
  • Je snelheid verminderen
  • Bij donker je grote licht aan doen. Sommige dieren raken verlamd van schrik als ze verblindt worden en dat maakt het eenvoudiger ze te vermijden. 

Wanneer het om klein wild gaat dat de weg oversteekt

  • Voorkom een aanrijding zonder ineens het stuur om te gooien of plotseling heftig te remmen.
  • En als het onmogelijk is om een aanrijding te voorkomen, blijf dan het stuur stevig vasthouden om te voorkomen dat je de controle over je auto verliest.

Wanneer het om groot wild gaat dat de weg oversteekt

  • Probeer ook in dit geval het dier te vermijden zonder ineens een ruk aan het stuur te geven. Je kunt dan namelijk de controle over je auto kwijt raken.
  • Laat het gaspedaal los en houd je stuur stevig vast.
  • Probeer het dier niet frontaal te raken. In dat geval kan het namelijk door je voorruit naar binnen komen.
  • Wanneer je een aanrijding niet hebt kunnen voorkomen, geef de plaats van het ongeluk duidelijk aan voor andere automobilisten. Trek een reflecterende hes aan. Waarschuw gelijk de alarmdiensten.
  • Wees bewust van het feit dat het dier, ook al is het gewond, nog steeds gevaarlijk kan zijn.
  • Raak het dier niet aan zonder handschoenen, je loopt het risico geïnfecteerd te raken.

Middelen ter voorkoming van een aanrijding

De technologische hulpmiddelen van de moderne auto’s zijn in dit geval van cruciaal belang. De noodremmen, het cross tráffic alert of de nachtcamera’s met infrarood kunnen het verschil maken. Maar de beste manier om ongelukken te voorkomen is nog altijd zelf alert te blijven, zowel voor wat er op de weg is als wat er naast ligt.

Wie is de schuldige bij een ongeluk met dieren op de weg?

Maar wie is wettelijk verantwoordelijk bij dit soort ongevallen? Is het altijd de bestuurder of zijn er uitzonderingen? En hoe kun je handelen als je een dergelijk ongeval krijgt?

Getroffen door wilde dieren

Dit zijn soorten waarop kan worden gejaagd. Deze worden ingedeeld in groot wild en klein wild, afhankelijk van de grootte van het dier. Over het algemeen doen de problemen zich voor bij soorten als het konijn, de vos, het hert of het wilde zwijn.

Bekijk ook: Dit zijn de meest merkwaardige verkeersovertredingen in Spanje

“De verantwoordelijkheid voor het overrijden van deze soorten is geregeld in de verkeerswet, waar het wordt toegeschreven aan de bestuurder van het voertuig”, legt Jordi Marí uit, ARAG-advocaat gespecialiseerd in wegverkeer veiligheid. Er zijn echter enkele gevallen waarin, in plaats van de bestuurder, de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan een derde partij:

  • Aan de houder van het jachtgebruik (meestal de jager) of, bij gebreke daarvan, de eigenaar van het land. In dit geval, wanneer het ongeval is afgeleid van de collectieve jacht op een grote wildsoort op dezelfde dag of twaalf uur vóór het ongeval.
  • Aan de eigenaar van de openbare weg waar het ongeval zich voordoet, indien het is veroorzaakt door het niet binnen de gestelde tijd repareren van het hekwerk of door het niet plaatsen van borden voor loslopende dieren in gedeelten met een hoog ongevalspercentage. “Voor het achterhalen van de herkomst van het dier dat het ongeval heeft veroorzaakt, is vooral het politierapport van belang”, zegt de advocaat van ARAG.

Ongelukken met huisdieren

In het geval van het aanrijden van huisdieren, en tenzij de schuld van de bestuurder van het voertuig wordt bewezen, ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het dier, die het te allen tijde onder controle moet houden. Marí benadrukt dat “het belangrijk is dat het dier kan worden geïdentificeerd door middel van een microchip of tatoeage die de eigenaar verantwoordelijk kan houden.”

Bekijk ook: Geen zin in vliegen? Kies voor een autovakantie naar Spanje

Dit vind je misschien ook leuk