Cabinepersoneel Iberia Express gaat tien dagen in staking

door admin
Cabinepersoneel Iberia Express gaat tien dagen in staking

De Spaanse vakbond USO heeft de medewerkers van Iberia Express die bij deze vakbond zijn aangesloten opgeroepen tot tien dagen van staking, van 28 augustus tot 6 september. De luchtvaartmaatschappij van haar kant heeft haar ‘totale onbegrip’ uitgesproken over deze oproep, die ook geen steun krijgt van een andere vakbond CCOO. De luchtvaartonderneming zegt dat zij ‘met alle middelen’ heeft geprobeerd een overeenkomst te bereiken ‘die gunstig is’ voor de bemanningsleden.

De reden voor deze staking, waartoe 517 werknemers zijn opgeroepen, is volgens de vakbond het deblokkeren van de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst van de luchtvaartmaatschappij. 

‘Het bedrijf heeft sinds december 2021, toen de onderhandelingen begonnen, geen enkele interesse getoond in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van het personeel zich verzet tegen elk voorstel van de vakbond en alternatieven aangeboden die ver van de realiteit staan,’ laakt USO. De vakbond eist een jaarlijkse loonherziening volgens de Consumenten Prijs index (CPI) gedurende de looptijd van de overeenkomst om de lonen in overeenstemming te brengen met de prijsstijgingen, aangezien de lonen van de bemanningsleden al zeven jaar zijn bevroren.  

De vakbond eist ook de consolidering van de loonsverhoging van 6,5% voor 2021 voor alle niveaus; de invoering van twee loonniveaus met een verhoging van 11% en 4%, een anciënniteitspremie van 24 maanden voor alle werknemers van het arbeidscollectief en de standaardisatie van de vergoeding voor vervoer en de verkoopcommissie aan boord voor alle stewardessen. 

Onbegrip en roep om beëindiging

De luchtvaartmaatschappij heeft in een verklaring haar ‘totale onbegrip’ getoond voor de oproep die komt op een moment dat de overleggen tussen Iberia Express en de vakbonden van het cabinepersoneel zijn geïntensifieerd om verder te komen in de onderhandelingen van de tweede collectieve arbeidsovereenkomst. 

De onderneming zegt dat zij ‘met alle middelen’ heeft geprobeerd een overeenkomst te bereiken ‘die gunstig is’ voor de bemanningsleden, maar de USO heeft haar ‘eisen’ opgeschroefd, waaraan zij niet heeft kunnen voldoen omdat deze ‘onevenredig’ zijn. 

Iberia Express benadrukt dat de met de CCOO ondertekende overeenkomst niet alleen heeft geleid tot loonverbeteringen om het hoofd te bieden aan de stijgende inflatie en nieuwe hogere werkniveaus bij de TCP en het cabinepersoneel, maar ook tot andere voordelen met betrekking tot de vrije dagen en verkorting van de arbeidstijd. 

De luchtvaartmaatschappij roept vakbond USO daarom op de staking te beëindigen, zich te houden aan het akkoord dat met de CCOO is bereikt om de arbeidsomstandigheden en de lonen te verbeteren, en verder te onderhandelen over het tweede akkoord. 

Een nieuwe impuls voor de onderhandelingen 

Intussen heeft de CCOO erop gewezen dat de USO ‘liegt’ en erop uit is de onderhandelingen over de overeenkomst ‘op te blazen’ door ‘de werknemers van Iberia Express te gijzelen voor de conflicten die deze vakbond in andere maatschappijen heeft (in verwijzing naar Ryanair)’. 

De maatschappij – een dochteronderneming van Iberia – heeft tijdens de onderhandelingen over de overeenkomst met de CCOO een overeenkomst gesloten waarbij zij aan alle bemanningsleden een voorschot zal betalen van 1350 euro voor stewardessen en 950 euro voor stewardessen. 

 Het met de CCOO overeengekomen akkoord omvat ook het gelijktrekken van de vervoerpremie voor alle bemanningsleden, ongeacht de rang, met die van de centrale diensten en een extra vrije dag per maand. Dit was nog niet in het document van 10 augustus opgenomen.

Tweede week staking bij Ryanair 

Afgelopen maandag is de week van de stakingsperiode van het cabinepersoneel van Ryanair ingegaan. Een periode van maar liefst vijf maanden, die tot 7 januari 2023 zal duren. Alleen al in de eerste stakingsweek zijn 20 vluchten geannuleerd, 784 vluchten liepen vertraging op. De luchthavens van Palma de Mallorca, Barcelona, Málaga en Madrid hebben het meest te lijden gehad onder de vertragingen.

Dit vind je misschien ook leuk