Spanje maakt plannen voor gezonde en duurzame schoolmaaltijden concreet

door admin
Spanje maakt plannen voor gezonde en duurzame schoolmaaltijden concreet

Eten uit de oven, gestoomd of gegrild in plaats van uit de frituurpan; 45 procent van het groente en fruit op school moet seizoensgebonden zijn en moet worden afgenomen bij lokale boeren. Dit zijn enkele belangrijke eisen die de Spaanse regering stelt aan de schoolmaaltijden vanaf volgend jaar. Deze maatregelen heeft de regering in een Koninklijk Decreet uitgewerkt om gezond en duurzaam eten op school te bevorderen.

Op donderdag 15 september diende het Ministerie van Consumentenzaken het Koninklijk Decreet in waarna vanaf vandaag 15 dagen ingaan om bezwaar te maken of verbeteringen aan te brengen. Het ministerie heeft het decreet samengesteld met de betrokken regiobesturen en sectoren.

Gezonde en duurzame maaltijden vanaf medio 2023 op school

Vooralsnog is het de bedoeling dat deze maatregelen in de tweede helft van 2023 worden aangeboden op openbare en particuliere kleuterscholen, lager onderwijs, voortgezet onderwijs (ESO), voorbereidend universitair onderwijs (Bachillerato), middelbaar en hoger beroepsonderwijs (FP) en het speciaal onderwijs.

Alberto Garzón van Consumentenzaken: “Leerlingen besteden veel tijd op school en nuttigen daar minstens één grote maaltijd per dag. Het is dan aan de overheid en de scholen om hierin het juiste voorbeeld te geven.” De cijfers van overgewicht onder kinderen in Spanje zijn nog altijd schokkend en dat is de reden dat de Spaanse regering enkele maanden geleden een nationaal strategisch plan presenteerde waarvan deze maatregel onderdeel is.

Spaanse regering wil Mediterrane dieet bevorderen

Het doel van de eisen waaraan de nieuwe schoolmaaltijden moeten voldoen is het bevorderen van het mediterrane dieet op basis van verse, seizoensgebonden en lokale levensmiddelen. Biologisch geproduceerd voedsel heeft de voorkeur. Ook wordt er meer aandacht besteed aan speciale menu’s in verband met allergieën, intoleranties of voedingsmiddelen die vanwege culturele of religieuze redenen niet gegeten mogen worden, aldus minister Garzón van het Ministerie van Consumentenzaken.

Zo dient er minder suiker en zout gebruikt te worden voor de maaltijden en mag er minder smaakversterkers en sausjes worden gebruikt en aangeboden. Ook wordt er kraanwater klaargezet op de tafels in kantines en dienen scholen afval- en voedselverspilling tegen te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk