Veel schade na grote overstromingen op Mallorca

door admin
Veel schade na grote overstromingen op Mallorca

Tussen twee uur en drie uur ’s middags vond er een wolkbreuk plaats boven Felanitx. In een uur tijd viel hier bijna 175 liter per vierkante meter. De straten in het dorp veranderden in een mum van tijd in rivieren omdat het rioolnetwerk zoveel water niet meer kon verwerken. 

Tot nu toe zijn er geen meldingen gekomen van persoonlijke schade, behalve een vrouw die lichtgewond is geraakt. Een agent van de lokale politie bevestigt in NIUS.es dat het, voor de hoeveelheid regen die in korte tijd is gevallen, het verbazingwekkend is dat zich geen ernstige ongelukken hebben voorgedaan. 

De materiële schade is enorm. Teams van de hulpdiensten zijn nog steeds aan het werk en de brandweer kan het aantal verzoeken om hulp nauwelijks bijbenen. “Het gaat voornamelijk om overstromingen in gebouwen en van de openbare weg. Er zijn 15 brandweerlieden met 5 voertuigen aan het werk van de diensten in Felanitx, Manacor, Llucmajor en Inca”, zo staat te lezen op de Twitter-account van de brandweer op Mallorca.

Het noodweer brak uit aan het begin van de middag en bij het water dat al viel in het dorp kwam nog het water dat vanaf Sant Salvador en Cas Concos naar beneden stroomde. Het resultaat was dat alle straten in het dorp onder water stonden. In de loop van de middag verplaatsten de regenbuien zich richting de zee en werden minder hevig. 

Om ongelukken te voorkomen heeft het bestuur van Mallorca besloten de wegen MA-4010 Manacor-Portocolom en de MA-5100 Felanitx Porreres gesloten te houden voor verkeer. 

Op Twitter zijn hier en hier en hier beelden te zien van de overstromingen.

800 bliksemflitsen

Buiten de grote hoeveelheid regen waren de onweersbuien zo heftig dat er liefst 800 bliksemflitsen te zien zijn geweest boven het eiland. Vooral boven Felanitx, Porreres en tussen Inca en Lluc. Op zich is dat niet iets uitzonderlijks, aangezien de warme zee en de lage atmosfeer vol met vochtigheid in september vaker voor veel regen en onweersbuien op Mallorca zorgen. Gedurende deze laatste twee weken zijn er al twee zware stormen geweest met elektrische ontlading van meer dan 300 blikseminslagen.

Dit vind je misschien ook leuk