Professioneel cocaïnelab ontmanteld in Spanje

door admin
Professioneel cocaïnelab ontmanteld in Spanje

Het is de eerste keer dat dergelijke faciliteiten in Spanje zijn ontdekt. Om toegang te krijgen tot het laboratorium in Madrid en gezien het gevaar van de operatie was de tussenkomst van de Special Operations Group van de Nationale Poitie GEO, noodzakelijk. 

Het lab, verborgen achter dekzeilen en partytenten, werd aangetroffen bij een grote boerderij. Agenten arresteerden 12 verdachten, onder wie de leider van de organisatie en zijn luitenant. Daarbij zijn tien huiszoekingen uitgevoerd: zes in Málaga, drie in Madrid en één in Córdoba. Ook zijn in het lab zelf vijf ‘koks’ gearresteerd. Zij gebruikten bij het extraheren van de cocaïne alleen benzine, ammoniak en water.

De krant Nius meldt dat de organisatie aanvankelijk van plan was het laboratorium te vestigen in een groot gehuurd chalet in de stad Coín bji Málaga. 

85 kilo cocaïnepasta

De Nationale Politie heeft 85 kilo basispasta in beslag genomen bij verschillende conversieprocessen naar cocaïnehydrochloride, evenals alle benodigde hulpmiddelen voor de behandeling en transformatie. Daarnaast is beslag gelegd op 250 kilo cement geïmpregneerd met cocaïne, 950 liter chemische voorlopers, 125 kilo vaste voorlopers, zes voertuigen en 36.000 euro.

Een deel van het materiaal werd gevonden in een zeecontainer op een parkeerplaats aan de Costa del Sol waarin een grote hoeveelheid chemische producten, zowel vloeibare als vaste, werden gevonden, wachtend om te worden gebruikt voor extractie in toekomstige operaties die door de organisatie worden uitgevoerd. 

Start onderzoek

Het onderzoek begon in mei na de ontdekking van een criminele organisatie die een grote operationele capaciteit had om haar illegale activiteiten uit te voeren. De luxe levensstijl van de leider en zijn luitenant, die in de provincie Málaga woonden, viel op naast het feit dat ze grote hoeveelheden chemicaliën in bezit hadden.Via derden controleerden ze bedrijven die zakken cement importeerden. In die zendingen verstopten ze de verdovende substantie die het clandestiene laboratorium in Madrid voedde.  

Zogenaamde ‘koks’

De agenten identificeerden een man van Dominicaanse nationaliteit. Hij was vertrouweling van de leider en verantwoordelijk voor het toezicht op het proces van het maken van de cocaïne in het laboratorium en het organiseren van de distributie. Deze man rekruteerde drie Colombiaanse burgers die uitdrukkelijk naar Spanje kwamen voor de winning van de verdovende stof. Deze zogenaamde ‘koks’, worden ingehuurd voor een specifieke operatie en betaald naar gelang het aantal gewonnen kilo’s.

Dit vind je misschien ook leuk