SEO/Birdlife waarschuwt voor "dramatische situatie" van Doñana

door admin
SEO/Birdlife waarschuwt voor "dramatische situatie" van Doñana

Het gevaar dreigt dat het gebied ophoudt een toevluchtsoord te zijn voor vogels die met uitsterven worden bedreigd. De milieuorganisatie heeft tijdens de bijeenkomst in Boedapest een evenement georganiseerd om het belang van de monding van de Taag en de Doñana voor de vogeltrek in Europa te tonen.

Daar herinnert SEO/BirdLife eraan dat de wetlands van Doñana in sommige winters tot 650.000 watervogels hebben verwelkomd en dat de monding van de Taag onderdak kan bieden aan meer dan 50% van de totale overwinterende populatie van verschillende soorten in het westelijke Middellandse Zeegebied. Ondanks dit “cruciale” belang voor trekkende watervogels in Europa, heeft Doñana de afgelopen halve eeuw 80% van zijn natuurlijke wetlands verloren, aldus de milieuorganisatie.

Doñana op dit moment volledig droog

“De overexploitatie van zijn watervoorraden, samen met het droogste decennium in een halve eeuw, hebben ertoe geleid dat Doñana op dit moment volledig droog is“, stelt de NGO aan de kaak. De overwinterende populatie watervogels is op zijn slechtst in 20 jaar. De situatie is erger in het geval van broedpopulaties, met meer dan 80% van de bedreigde soorten dicht bij hun verdwijning, aldus de NGO.

Status Unesco Werelderfgoed in gevaar

Daarom verzoekt de organisatie dat Doñana de status van “Unesco Werelderfgoed in gevaar” krijgt en dat de kustlagunes van Doñana, de Mar Menor en de Albufera de Valencia worden geclassificeerd als habitats die dreigen te verdwijnen.

“Kortom, Spanje schendt door slecht waterbeheer en de bevordering van geïrrigeerde landbouw zijn internationale verplichtingen die omschreven staan in het AEWA-verdrag dat de instandhouding van de Doñana vereist”, zei Juan Carlos Atienza. Hij was vertegenwoordiger van SEO/Birdlife op de AEWA-conferentie.

“Rampzalig beheer” van illegale putten

Atienza heeft bevestigd dat Spanje de problemen als gevolg van menselijke activiteit moet corrigeren en “de achteruitgang en het verlies van habitats in Doñana moet vermijden” om aan deze internationale overeenkomst te voldoen. In haar verklaring beschrijft SEO/BirdLife het beheer door de Junta de Andalucía en de Guadalquivir Hydrographic Confederation als “rampzalig”.

PP doet er nog scheptje bovenop

Hij wijst er ook op dat de conservatieve Volkspartij, die Andalusië regeert, “haar belofte handhaaft om het irrigatiegebied rond Doñana uit te breiden om meer dan duizend hectare illegale irrigatie die het beschermde gebied bedreigt, te legaliseren.”

De NGO waarschuwt dat als deze plannen worden gehandhaafd en maatregelen niet worden toegepast, zoals het sluiten van alle illegale putten of de herstructurering van de hele landbouwsector, “Doñana niet langer het laatste toevluchtsoord zal zijn voor bedreigde diersoorten”. Het zal leiden tot een “instorting” voor Europese watervogels.

Bekijk ook: Natuurpark Doñana van alle kanten bedreigd

Dit vind je misschien ook leuk