Over de hond die met zijn baasje van Madrid naar Tokio gaat fietsen

door admin
Over de hond die met zijn baasje van Madrid naar Tokio gaat fietsen

López legt uit dat hij fietsen altijd al leuk vond, maar nooit echt uitstapjes had gemaakt. Zijn eerste echte tocht was de Camino de Santiago vanuit Salamanca. “Dat leek uiteindelijk te kort. Toen begon ik rond Spanje te trekken. Vervolgens ben ik naar Marokko en het Atlas gebergte geweest. Daar besloot ik dat ik een veel langere reis wilde maken. 

Sel López bedacht dat hij van Madrid naar Nepal wilde fietsen. Een reis die hem volgens zijn planning in 39 maanden in 41 landen zou brengen. Hij zou er een afstand van 65.000 kilometer voor moeten fietsen en hier en daar een boot moeten nemen. “Wel duidelijk is dat ik niet wil vliegen”, zegt hij. 

“Ik ben altijd erg benieuwd geweest naar Nepal en de landen waar ik doorheen zou gaan: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Singapore…”, legde López uit. Zijn eerste internationale fietstocht was door Europa naar Bulgarije. Daar maakte hij de sprong naar Azië via Turkije. Eenmaal daar koerste hij naar het noorden, door Georgië, Armenië en Iran, waar hij vier maanden doorbracht.

Nadat hij de Straat van Hormuz was overgestoken, bezocht hij ook de emiraten van Dubai, Abu Dhabi en Oman en vervolgens Centraal-Azië. Na China doorkruist te hebben, bereikte hij vervolgens Zuidoost-Azië en ten slotte, Nepal.

Nieuwe reis en nu met reisgenoot

Ondanks de vele kilometers die hij al per fiets heeft afgelegd, bleef Sel verlangen naar meer. Hij besloot zijn prestatie te herhalen, maar deze keer met gezelschap. “Ik zou Madrid-Tokyo alleen doen want wist nog niet dat ik een hond zou hebben. Mijn reis stond gepland voor mei 2021, maar vanwege de pandemie heb ik die moeten annuleren. In die tijd kwam Keico op mijn pad. Dus heb ik besloten mijn reis aan te passen en de richten op mijn hond”. Daarop kocht Sel een trailer voor Keico en begon met zijn hond te oefenen. “Belangrijk was om hem aan het lawaai te laten wennen. Dat deed ik op de Canarische Eilanden. Vervolgens fietste hij nog naar Huelva en door Portugal.

Voorbereiding

Sel López moest ter voorbereiding zijn hond laten inenten, ontwormen en testen. Keico’s paspoort moest worden aangevraagd en alle andere relevante vergunningen. “Japan is in die zin een streng land – dat lijkt me heel goed. Als ik alles goed aanpak en onder controle houd, denk ik niet dat ik enig probleem zal hebben”, stelt Sel.

Het aanvankelijke plan was om zijn reis naar de Japanse hoofdstad in mei te beginnen. Uiteindelijk besloot hij om zijn batterijen op te laden op Mallorca en uiteindelijk op 1 oktober te vertrekken. Eerst richting Centraal Europa en dan naar Azië. Dit keer wil López ook Mongolië zien en uiteindelijk alle eilanden van Japan aan te doen. “Als je eenmaal in deze landen op de fiets bent aangekomen, wil je ze ook op zijn minst beter leren kennen”, benadrukte Sel. 

Wil je de reis van Sel en Keico volgen, dat kan op Instagram via @keicoxelmundo

Dit vind je misschien ook leuk