Madrid wordt met 2 grote exposities even de hoofdstad van het oude Egypte

door admin
Madrid wordt met 2 grote exposities even de hoofdstad van het oude Egypte

Het gaat om de exposities ‘Dochters van de Nijl’ in het Palacio de las Alhajas (tot 31 december) en ‘Mummies, die zes levens herontdekken’ in CaixaForum tot 26 oktober. Voor meer Egyptische indrukken is bovendien op 24 oktober in het Koninklijk Theater een productie te zien van de opera Aida. Tot slot zijn er nog de belangrijke Egyptologische collecties te zien in het Nationaal Archeologisch Museum.

Jaar vol Egyptologische vieringen

De tentoonstellingen vallen in een jaar vol Egyptologische vieringen, met de honderdste verjaardag van de ontdekking van het graf van Toetanchamon, de 200e verjaardag van de ontcijfering van hiërogliefenschrift door Champollion op 4 november en de 50e verjaardag van de inhuldiging van de Debod-tempel, meegebracht uit Nubië, in Madrid (18 juli).

In totaal zijn de twee tentoonstellingen goed voor meer dan 500 objecten uit de faraonische beschaving, een unieke kans om je onder te dompelen in een van de meest opwindende culturen uit de geschiedenis.

Dochters van de Nijl

Dochters van de Nijl presenteert verrassingen zoals de reconstructie van een jurk gedragen door koningin Nefertari (de belangrijkste echtgenote van Ramses II) en – via een meeslepende video – van de grafkamer van  haar prachtige graf in de Vallei der Koninginnen.

De tentoonstelling is verdeeld in vijf secties: het dagelijkse leven van vrouwen, inclusief seksualiteit; vrouwen en royalty’s, religie en dood, en een sectie over Egyptomanie. Met de expositie willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat er een verrassende gelijkheid van geslacht was in het oude Egypte ten opzichte van andere grote beschavingen in de oudheid zoals de Griekse en de Romeinse. Vrouwen konden eigendommen bezitten, erven, scheiden, tal van beroepen uitoefenen en hoge posities bekleden. Sommigen kregen zelfs de hoogste vertegenwoordiging van de staat.

Mummies in Caixaforum

Als de tentoonstelling in het Palacio de las Alhajas al erg interessant is, is die in CaixaForum buitengewoon. Het centrale idee hier is om zes mummies tot leven te wekken om meer te weten te komen over hun leven. Ook de mix van moderne wetenschap en geschiedenis samen met de ongelooflijke kwaliteit van het tentoongestelde materiaal, van de centrale stukken, de mummies en hun uitzet is heel bijzonder. De verzamelde collectie (260 stuks) en de waarde ervan geven een idee van de fabelachtige Egyptologische rijkdom van het British Museum in Londen, waar de mummies en andere objecten vandaan komen. Deze tentoonstelling reist eind oktober door naar Barcelona. 

De zes mummies die je tijdens deze expositie zult ontmoeten, openbaren zich aan je in hun respectievelijke ruimtes, alsof de bezoeker hun grafkamer binnengaat. Dankzij nieuwe technologie zijn de mummies tot in hun laatste hoeken en gaten onderzocht. Speciale software onthult ze met al hun geheimen. Samen met de fysieke mummies wordt op schermen in verrassende en fascinerende details getoond hoe de scanners hen virtueel ontdoen van verband en vlees.

Onder de talrijke sensationele voorwerpen die de tentoonstelling vergezellen en samen met de mummies het oude Egypte dichterbij brengen, zijn, naast de sarcofagen, balseminstrumenten, canopische vaten, stèles, cosmetische containers, standbeelden (een enorme, indrukwekkende, van Sekhmet, in granodioriet).

Dit vind je misschien ook leuk