Oekraïense avant-gardekunst ‘met de steun’ van Zelenski in museum Thyssen

door admin
Oekraïense avant-gardekunst ‘met de steun’ van Zelenski in museum Thyssen

De expositie brengt verschillende kunststromingen uit het land, van figuratieve kunst tot futurisme en constructivisme, uit de eerste decennia van de 20e eeuw samen.

De tentoonstelling – die loopt tot 30 april 2023 – heeft ‘talrijke en belangrijke’ stukken in bruikleen van het Nationaal Oekraïens Kunstmuseum en het Museum voor Theater, Muziek en Cinema van Oekraïne. Na de presentatie in Madrid gaan de werken naar het Museum Ludwig in Keulen. 

Steun Zelensky

’De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van president Volodymir Zelensky, het kabinet van de president van Oekraïne en de Oekraïense minister van Cultuur, Oleksandr Tkachenko. Maar ook door de steun van Francesca Thyssen-Bornemisza, van het Spaanse ministerie van Cultuur en Sport en van andere instellingen en entiteiten’.

Ondanks de tragische historische context waarin werken zich ontwikkelden, gemarkeerd door de Eerste Wereldoorlog, de revoluties van 1917, de onafhankelijkheidsoorlog en het ontstaan van de Sovjet-Unie, beleefde de Oekraïense kunst in die jaren een periode van artistieke experimenten.

69 werken uit onbekend hoofdstuk

En el ojo del huracán. Vanguardia en Ucrania, 1900-1930 brengt dit weinig bekende hoofdstuk van de westerse avant-gardekunst terug door 69 werken samen te brengen in een chronologische montage die de belangrijkste vertegenwoordigers omvat.

Dat zijn onder andere Oleksandr Bohomazov, Vasyl Yermilov, Anatol Petrytskyi en Mykhailo Boichuck. Maar het gaat ook om internationaal bekende kunstenaars die in Oekraïne zijn geboren en er hun carrière zijn begonnen, zoals Alexandra Exter, Wladimir Baranoff-Rossiné en Sonia Delaunay.

Tenslotte betreft het ook leidende figuren van de internationale avant-garde die in Oekraïne hebben gewerkt en de nationale kunstscène hebben beïnvloed, zoals Kazymyr Malevych of El Lissitzky.

Dit vind je misschien ook leuk