Bijna helft van Spaanse jongeren doet aan online gokken

door admin
Bijna helft van Spaanse jongeren doet aan online gokken

In 2016 hield nog 28 procent van de jongere Spanjaarden zich bezig met online gokken, in 2021 is dit percentage gestegen naar 48 procent. Deze cijfers van het Ministerie van Consumentenzaken werden gepresenteerd door het directoraat-generaal voor de regulering van kansspelen.

Rap op sociale media moet waarschuwen voor gevaren online gokken

Het directoraat lanceerde de campagne #pero omdat problemen met gokken altijd begint met een “maar”, een woord die gokverslaafden gebruiken om zichzelf te rechtvaardigen. Op Youtube en diverse sociale media is de komende twee weken een video te zien waar verschillende mensen ‘rappend’ allerlei excuses opsommen van gokverslaafden. De rap werd ingezongen door Javi Ferrara van de Madrileense band Parquesvr.

Gokken probleem voor iedereen, maar steeds meer voor jongeren

Minister Garzón van Consumentenzaken vertelde tijdens de presentatie van de campagne dat online gokken een probleem is dat speelt binnen alle leeftijden, geslachten en sociale klassen. De kanttekening die hij hierbij maakt is dat het wel degelijk uitmaakt of jongeren opgroeien in een goede en veilige wijk of in een achterstandswijk waar gokhallen en wedkantoren in rap tempo uit de grond gestampt worden. Jongeren die opgroeien in de laatste soort wijk zijn nu eenmaal vatbaarder voor (online) gokken.

Ziekenhuis in Madrid heeft afdeling gokverslaving

Angela Ibañez is hoofd psychiatrie vertelt dat er in het Ramón y Cajal-ziekenhuis waar zij werkt zelfs een afdeling gokverslaving is opgericht waar zij de leiding over heeft. Ibañez laat weten dat 2,5 procent van de Spanjaarden kampt met gokproblemen en 1 procent van de Spaanse bevolking is hieraan verslaafd. Bij minderjarigen ligt dit percentage volgens de meeste onderzoeken hoger, namelijk tussen de 2,5 en 5 procent.

De afdeling psychiatrie heeft in de afgelopen jaren wel een verandering in het profiel van gokverslaafden opgemerkt. Een paar jaar geleden waren het vooral mensen van middelbare leeftijd en werd er vooral gespeeld met gokautomaten. Nu wordt de beginleeftijd steeds lager en wordt er meer gebruik gemaakt van wedkantoren en online gokken vanwege de laagdrempeligheid ervan.

Ook lijkt gokgedrag normaal geworden door de publiciteit die ervoor wordt gemaakt en door de inzet van jonge populaire mensen of influencers. Nu zien we de gevolgen van deze aanpak, vooral bij jongeren, aldus de psychiaters.

Spanje hanteert soepele regels omtrent gokken

Gokken en online gokken is in Spanje in principe toegestaan. In Spanje moeten (online) aanbieders wel een vergunning aanvragen om kansspelen aan te mogen bieden. In de praktijk blijkt deze regel helaas niet waterdicht, zeker niet met de komst van online goksites. Het Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ) is als toezichthouder verantwoordelijk voor het uitvaardigen van de vergunningen.

Spaanse minister wil regels omtrent gokken aan banden leggen

In augustus 2021 kreeg minister Garzón het voor elkaar om reclame voor gokken gedurende een groot deel van de dag te verbieden; alleen tussen 1 en 5 uur in de nacht mogen advertenties en reclames hiervoor worden getoond.

Vorig jaar liet de minister al weten nog meer maatregelen in te willen voeren tegen kansspelen en gokken. Zo wordt er nagedacht over het verbod van goklokalen in steden of beperkte openingstijden. Ook sprak de minister onlangs over het verbieden van gokhuizen in de buurt van scholen.

Het Hogerhuis in Spanje gaf afgelopen oktober toestemming voor een totale hervorming van de gokwet in Spanje. Het doel is om meer controle te krijgen op matchfixing en probleemspelers beter te kunnen beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk