Cuenca is de nieuwe Gastronomische Hoofdstad van Spanje in 2023

door admin
Cuenca is de nieuwe Gastronomische Hoofdstad van Spanje in 2023

De uitverkiezing werd afgelopen woensdag 16 november bekendgemaakt in Madrid. Dat gebeurde in het kantoor van de Spaanse Federatie van Toerisme Journalisten en schrijvers. Met een unanieme beslissing van de jury wist Cuenca de andere twee finalisten, Oviedo en Pontevedra, achter zich te laten. Dario Dolz, de burgemeester van Cuenca, bracht het nieuws als eerste naar buiten op zijn twitteraccount.

Culinaire vernieuwing

Het document ter kandidaatstelling dat Cuenca heeft opgesteld, kreeg als titel Cuenca deliciosa (heerlijk Cuenca). Hierin werd vooral ingezet op het bijzondere karakter van de stad, de grote variëteit van het aanbod en de culinaire vernieuwing die zich de laatste jaren in de restaurants van Cuenca heeft voltrokken. Bij de twee eerdere pogingen in 2017 en 2018 moest de stad respectievelijk Huelva en León voor zich laten. De bijzondere mix van traditie en vernieuwing die Cuenca biedt, gaf dit jaar de doorslag.

Vastberadenheid

Volgens het juryrapport heeft “deze stad in Castilië-La Mancha op eigen kracht het vertrouwen van de jury weten te winnen.” De jury prees “de vastberadenheid van Cuenca om de titel in de wacht te slepen. Bij de derde poging hebben ze de jury uiteindelijk weten te overtuigen.” Volgens de jury was het een van de moeilijkste keuzes in de afgelopen tien jaar dat deze verkiezing gehouden wordt. “Voor de andere twee andere finalisten, Oviedo en Pontevedra, zien we grote mogelijkheden in de toekomst. Beide steden kenmerken zich door een sterk gastronomisch aanbod. Ze zijn allebei vaandeldrager van de Spaanse haute cuisine.”

Casas colgadas

In de afgelopen maanden organiseerde Cuenca van alles om de titel te winnen, zoals diners in de open lucht bij bezienswaardigheden als de brug van San Pablo en het Zavala-museum, ballonvaarten in de regio en allerlei activiteiten in het wetenschapsmuseum en de tuinen van het provinciehuis.

Bovendien heeft het bekende restaurant Casas Colgadas dit jaar opnieuw zijn deuren geopend. Het is gesitueerd in een van de ‘hangende huizen’ van de stad. Deze prachtige oude panden die ietwat schuin boven de kloof van de rivier Huécar zijn gebouwd, zijn de meest gezichtsbepalende gebouwen van Cuenca. De topkok Jesús Segura uit Cuenca zwaait daar nu de scepter. Hij is bekend van restaurant Trivio, eveneens in Cuenca, dat over een Michelinster beschikt.

Sober en eenvoudig

De algemeen directeur van de organisatie van de Spaanse Gastronomische Hoofdstad, Pedro Palacios, was vol lof over Cuenca. “Het gastronomische aanbod is gebaseerd op de traditionele, sobere en eenvoudige regionale keuken die een vanzelfsprekende eenheid vormt met de natuurlijke omgeving en de monumentale waarde van de stad. De stad en provincie Cuenca zetten zich op de kaart met bijzonder en heerlijk eten.” Het bid kende maar liefst 170 pagina’s, waarin niet alleen de culinaire en toeristische hoogtepunten van Cuenca werden opgesomd, maar ook talloze bekende Spanjaarden een goed woordje voor de stad deden.

Sanlúcar de Barrameda

Cuenca neemt het stokje over van Sanlúcar de Barrameda, het eerste dorp dat zich gastronomische hoofdstad van Spanje mocht noemen. Vanwege de coronapandemie heeft het die titel twee jaar mogen dragen. Andere winnaars de afgelopen 10 jaar waren Logroño, Burgos, Vitoria, Cáceres, Almería, Toledo en Murcia.

Culinaire én culturele trekpleister

De prijs moet Cuenca op de kaart zetten als culinaire en culturele trekpleister. Wie de stad komend jaar speciaal vanwege deze prijs wil bezoeken, moet volgens de jury vooral niet vergeten dat Cuenca meer te bieden heeft dan alleen lekker eten. In de woorden van het juryrapport: “Cuenca is een stad als een bijenkorf. De opeengepakte herenhuizen, paleizen, steegjes, kerken en kloosters roepen ontelbare middeleeuwse legenden op. Deze stad ademt magie.” Cuenca heeft ook cultuurliefhebbers voldoende te bieden, zoals het museum voor Abstracte Kunst, de kathedraal en de Semana Santa-feesten.

Dit vind je misschien ook leuk