Elf dagen verstopt op het roer van een olietanker naar Canarische Eilanden

door admin
Elf dagen verstopt op het roer van een olietanker naar Canarische Eilanden

De drie mannen zijn vermoedelijk in de haven van Lagos in Nigeria op het roer van een olietanker geklommen. Slechts met matige uitdrogingsverschijnselen kwamen ze aan in Las Palmas op Gran Canaria. Hier zijn ze opgenomen in het ziekenhuis. 

Dinsdag werden de drie gered door de Salvamar Nunki in de haven van de hoofdstad van Gran Canaria nadat ze waren waargenomen op die gevaarlijke plek onder de romp van het reusachtige schip. Er zat amper een halve meter tussen hun voeten en het water zoals te zien is op de foto op deze pagina die op Twitter is gedeeld door de kustwacht.

Naar ziekenhuis

Na aankomst werden de mannen in de jachthaven direct bijgestaan door zorgprofessionals van de medische diensten. Die verwezen twee van hen direct door naar het Doctor Negrín Hospital. De derde man werd opgenomen in het Insular Hospital. Dat heeft een woordvoerder van 112 van de Canarische Eilanden gemeld aan EFE.

De drie reisden clandestien op de onder Maltese vlag varende olietanker Alithini II, die Lagos op 17 november verliet. Dat blijkt uit gegevens die over de route worden verzameld door de maritieme volgportalen Vesselfinder.com en Marinetraffic.com.

De plaats waar de verstekelingen werden aangetroffen is een kleine ruimte op het bovenste deel van het roerblad, aan de buitenkant van de romp, onder het achtersteven. Ze zaten elf dagen in de open lucht en waren overgeleverd aan de wind en golven.

Verstekelingen worden teruggestuurd

Aan het begin van dinsdagavond werd bekend dat twee van de drie mannen alweer op de olietanker zitten die binnenkort terugreist naar Lagos. De derde wordt naar het schip gebracht zodra hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Volgens de chef van het coördinatiecentrum van de Kustwacht worden deze mensen door de wet niet als migranten behandeld, maar als verstekelingen, met een heel ander regime. 

Een bron van de regeringsdelegatie geeft aan dat de verstekelingen met het Alithini II-schip terugreizen naar Nigeria. Ditmaal in betere omstandigheden. Op het schip en verzorgd door de bemanning. Ze krijgen alleen pas toestemming het schip te verlaten wanneer ze terug in Nigeria zijn.  

Eerdere verstekelingen op olietankers

Het is niet de eerste keer dat in de haven van Las Palmas de Gran Canaria verstekelingen worden ontdekt in zo’n gevaarlijk deel van het schip: in november 2020 werden nog drie andere mensen aangetroffen in het roerblad van de Ocean Princess II, een olietanker uit San Vincent de Grenadines; en een maand eerder nog eens drie op de Champion Pula, een Noorse olietanker. Beide schepen vertrokken eveneens uit het Nigeriaanse Lagos. 

Het aantal Afrikaanse migranten dat op de Canarische Eilanden aankomt, is de laatste tijd sterk gestegen nadat de controles op de mediterrane routes zijn aangescherpt.

Dit vind je misschien ook leuk