Inflatie in Spanje was in november de laagste van hele eurozone

door admin
Inflatie in Spanje was in november de laagste van hele eurozone

Dat is meer dan 3 punten hoger dan de inflatie in Spanje en de eerste keer in anderhalf jaar dat er een vertraging is te zien. De geregistreerde inflatie in Spanje zelf bleef op 6,8%, volgens voorlopige gegevens van de INE die deze dinsdag zijn gepubliceerd. De geharmoniseerde gegevens (HICP)* van Eurostat zijn met 6,6%, nog lager, het laagste van de eurozone.

Waar het geharmoniseerde Spaanse tarief 6,6% bedroeg, bedroeg dat van Frankrijk 7,1%, gevolgd door Malta (7,2%), Luxemburg (7,3%), Cyprus (8,3%) en Ierland, Griekenland en Finland (alle drie met 9%).

Kijkend naar de niet-geharmoniseerde CPI, kondigde Frankrijk woensdag een inflatie aan van 6,2%, wat lager zou zijn dan de 6,8% van de Spaanse INE. 

Bovenstaande cijfers worden gevolgd door Portugal (10,3%), België (10,5%), Slovenië (10,8%), Oostenrijk (11,1%), Nederland (11,2%), Duitsland (11,3%), Italië (12,5%) en Slowakije (15,1%).

Hoogste inflatie in Baltische landen

Aan de hoogste kant van het spectrum blijven de Baltische landen Letland, Litouwen en Estland die met 21,7% nog steeds het zwaarst worden getroffen door de prijsstijging.

De cijfers voor november komen na het record van 10,6% in oktober. En na registratie van 5,1% in januari; 5,9% in februari; 7,4% in maart en april; 8,1% in mei; 8,6% in juni; 8,9% in juli; 9,1% in augustus en 9,9% in september.

Belangrijkste componenten van de inflatie in eurogebied

Als we de belangrijkste componenten van de inflatie in het eurogebied analyseren, noteerde energie in november het hoogste jaar-op-jaarcijfer (34,9%, vergeleken met 41,5% in oktober), gevolgd door voeding, alcohol en tabak (13,6%, vergeleken met 13,1% in oktober). Vervolgens komen industriële goederen (6,1%, hetzelfde als in oktober) en diensten (4,2%, vergeleken met 4,3% in oktober).

Gedaalde inflatie door genomen maatregelen Spaanse regering

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie is de inflatie in Spanje voor de vierde achtereenvolgende maand gematigd tot 6,6% in november. Dat is zeven tienden minder dan in oktober, dankzij de positieve impact van de maatregelen die zijn genomen om de stijging van de prijzen tegen te gaan. Het ministerie verwijst in deze naar maatregelen in verband met vervoer.

“Spanje is het land met de laagste geharmoniseerde inflatie van de 19 landen die deel uitmaken van de eurozone. De inflatie is met bijna vier punten gedaald sinds de piek van afgelopen juli, met als gevolg een nieuwe verbetering van het concurrentievermogen voor bedrijven en de Spaanse economie”, aldus de minister.

Een pessimistische Europese Centrale Bank

De inflatie heeft geen hoogtepunt bereikt. En rentestijgingen zullen blijven optreden. Dit waren de conclusies van Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, afgelopen maandag voor de Commissie Economische Zaken van het Europees Parlement. Zij zei: “Het is een moeilijk jaar geweest voor Europeanen, de Russische invasie heeft onze energiezekerheid bedreigd en heeft veroorzaakt dat de inflatie ruim boven onze doelstellingen ligt. De gevolgen zijn voelbaar in heel Europa en de rest van de planeet. Europa is zeer hard getroffen. Energiekosten waren de sleutel tot de explosieve stijging van de inflatie, tot 10,6% in oktober”.

Rentetarieven als belangrijkste instrument

Volgens Largarde zijn en blijven de rentetarieven het belangrijkste instrument tegen inflatie. Een hoger tarief vermindert de vraagdruk, maakt het duurder om aan geld te komen en beïnvloedt burgers en bedrijven als het gaat om uitgeven, sparen en beleggen.

“Aanpassingen zullen even duren. Tarieven zullen de toekomstige inflatie beïnvloeden en fungeren als waakhond tegen tweede-ronde-effecten die de productiecapaciteit zouden schaden. Sterke arbeidsmarkten, met een lage werkloosheid, zullen hogere lonen ondersteunen, die aantrekken, en we zullen de implicaties voor de inflatievooruitzichten op middellange termijn blijven beoordelen.”

Tijdelijke en op maat gemaakte economische steun

“Economische steun voor de getroffen groepen moet tijdelijk zijn, op maat gemaakt zodat het de prikkels of de vraag niet verzwakt”, zei Lagarde: “We zetten ons in om de inflatie te verminderen, we gaan de maatregelen nemen, we gaan de tarieven verhogen tot 2%, ook in deze omgeving en met onzekerheid gaan we beslissingen nemen, we zullen zien hoe ver we kunnen gaan met een stapsgewijze evaluatie”.

Blijft de piek oktober?

“De inflatie bereikte 10,6% in oktober, een record”, zei Lagarde: “Ik weet niet of ik zou durven zeggen dat de piek oktober was. Er is te veel onzekerheid over de elementen die zijn gebaseerd op hoge energiekosten en die worden weerspiegeld op het niveau van detailhandel. Het zou me verbazen als oktober maximaal is. Maar uiteindelijk zal de inflatie dalen, ook door ons monetair beleid en de knelpunten die gaan verdwijnen. Al zien we op dit moment niet de elementen die ons in staat stellen conclusies te trekken dat we aan het maximum zitten en dat het gaat afnemen”.

Wat is de geharmoniseerde consumentenprijsindex?

*De geharmoniseerde Europese prijsindex (HICP) is ontwikkeld om de inflatiecijfers van de lidstaten van de Europese Unie met elkaar te vergelijken. Deze index vormt een maatstaf voor de gemiddelde prijs die de consument betaalt voor een voor Europese landen marktconform ‘boodschappenmandje’ met goederen en diensten.

Dit vind je misschien ook leuk