Welke gevolgen heeft groene transitie in vervoersector voor toerisme in Spanje?

door admin
Welke gevolgen heeft groene transitie in vervoersector voor toerisme in Spanje?

Dit blijkt uit het rapport ‘Het herstel van het internationale toerisme in Spanje na de pandemie’ van de Bank van Spanje.

De bank benadrukt dat Spanje een ‘relevante’ aantrekkingskracht heeft als toeristische bestemming, dankzij zijn imago als veilige bestemming en de kwaliteit van zijn infrastructuur. Maar op middellange termijn zou het internationale toerisme in Spanje, dat ‘zeer afhankelijk is van het luchtvervoer’, kunnen worden getroffen door de stijgende kosten die de groene overgang binnen de EU veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een hogere prijs van vliegreizen om de CO2-uitstoot te compenseren.

Langeafstandstoerisme en zakelijk verkeer

Volgens de deskundigen zouden deze mogelijke effecten een grotere impact kunnen hebben op het langeafstandstoerisme, ‘waar het gewicht van de uitgaven voor luchtvervoer hoog is’. Het aantal toeristen Azië is ‘nog ver verwijderd van de pre-pandemische niveaus. Ook kan de groene transitie bepaalde segmenten van het zakelijk verkeer beïnvloeden, ‘aangezien bedrijven dit soort reizen zouden kunnen beperken om de CO2-afdruk van hun activiteit te verkleinen’. 

Relevante aantrekkingskracht van Spanje

Ondanks deze bronnen van onzekerheid is de Bank van Spanje van mening dat Spanje een ‘relevante aantrekkingskracht’ heeft als toeristische bestemming, dankzij zijn perceptie als ‘veilige bestemming’ en de kwaliteit van zijn infrastructuur. Wel zijn investeringen en renovatie en verbetering van toeristische gebieden nodig, ‘vooral in de meest verzadigde en volgroeide gebieden’. De Bank van Spanje benadrukt dat de groei van de toeristische inkomsten nog kan worden versterkt. Bijvoorbeeld door het toerisme aantrekkelijker te maken waardoor ook de gemiddelde uitgaven stijgen.

Deze doelstelling vereist dat de kwaliteit van de dienstverlening wordt verbeterd, de aantrekkelijkheid van Spanje als bestemming voor zakelijk, stedelijk en cultureel toerisme wordt versterkt en dat het land zich aanpast aan een vraag die steeds meer via digitale media verloopt en gericht is op een meer gepersonaliseerd, ervaringsgericht toerisme met een grotere inzet voor milieuduurzaamheid.

Inkomsten uit toerisme

De inkomsten vanuit het toerisme zijn weer op het niveau van vóór de crisis, deels doordat meer toeristen met een hogere bestedingscapaciteit worden aangetrokken, zoals blijkt uit de toename van het relatieve gewicht van hotelaccommodatie van hogere kwaliteit. Toch blijven de verwachtingen voor de komende maanden voorzichtig, gezien de onzekerheid als gevolg van de verslechterende economische vooruitzichten en de stijging van de inflatie.

Bovendien wordt de ontwikkeling van het internationale toerisme op lange termijn bepaald door het vermogen van de sector om de capaciteit om toeristen met een hoger uitgavenprofiel aan te trekken. Dit vraagt om blijvende verbetering, meer kwaliteit en een divers aanbod.

Dit vind je misschien ook leuk