Zeven arrestaties voor het afpersen van migranten

door admin
Zeven arrestaties voor het afpersen van migranten

Ze maakten misbruik van de kwetsbare situatie van de migranten zonder status en boden hen onderdak in woningen in Madrigueras (Albacete). Ze kregen te horen dat het “plan” was om hun situatie later te regulariseren door middel van een arraigo (roots) procedure.

Toen de slachtoffers zich eenmaal in de stad hadden gevestigd, organiseerde het criminele netwerk valse documenten voor andere buitenlandse burgers in een reguliere situatie, zodat ze op boerderijen konden werken en zich hun identiteit konden toe-eigenen. Zo werd ontdekking door werkgevers, veiligheidstroepen en -instanties en arbeidsinspecteurs vermeden. Gedurende de tijd dat de migranten zonder status bleven, bewaakte de organisatie de documentatie die bij de fraude werd gebruikt

Afpersen van migranten

De vermeende daders rekenden de migranten commissies aan voor het zogenaamd regulariseren van hun situatie. Ze beheerden de arbeidscontracten tegen betaling van bedragen tussen 8.000 en 12.000. Bovendien moest elk van de migranten een huur van 150 tot 200 euro betalen voor het huis. Verder werd er nog een extra bedrag op hun salaris ingehouden voor het werk dat ze op het veld deden.

Geweld en intimidatie

Leden van de organisatie gebruikten geweld of intimidatie tegen migranten die weigerden voor hen te werken of het gevraagde geld niet betaalden. Sommige slachtoffers liepen zelfs verwondingen op als gevolg van deze aanvallen.

Inspecties en verslagen

Het onderzoek startte in september 2022. In de beginfase organiseerden de Guardia Civil samen met de Arbeids- en Sociale Zekerheid inspecties. De politie voerde drie huiszoekingen uit, allemaal in de omgeving van Madrigueras. Er werd beslag gelegd op documenten met betrekking tot frauduleuze registraties, huurprijzen, onregelmatige arbeidsovereenkomsten en bewijs van transacties via geldtransactiebedrijven.

Clandestiene wapenwerkplaats

In een van de doorzochte panden trof de Guardia Civil een lid van de organisatie aan en heeft deze man gearresteerd. Later bleek dat hij al sinds 2018 door de Spaanse autoriteiten werd gezocht. Verder werd bij de huiszoekingen ook een clandestiene wapenwerkplaats ontdekt. Hier namen ze talloze wapens met grote bladen in beslag.

De arrestanten worden beschuldigd van afpersing, bevordering van illegale immigratie, schending van de rechten van buitenlandse werknemers, illegaal wapenbezit, vervalsing van openbare documenten en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Dit vind je misschien ook leuk