Placido Domingo aangeklaagd door Spaanse wegens seksuele intimidatie

door admin
Placido Domingo aangeklaagd door Spaanse wegens seksuele intimidatie

Een Spaanse zangeres deed haar verhaal anoniem in het programma Salvados van omroep La Sexta. Ze vertelde praktijken die sterk lijken op die welke eerder in 2019 door mede-gedupeerden in de Verenigde Staten aan het licht werden gebracht. De Spaanse wil anoniem blijven uit angst voor nadelige gevolgen voor haar succesvolle carrière. 

“Het is iets wat je niet kunt vertellen, want aan wie zeg je het? Het is Placido Domingo en jij bent niemand”, aldus de zangeres in het programma over de onaantastbaarheid van grote beroemdheden zoals Domingo.

De zangeres heeft Domingo beschuldigd van een reeks situaties van vermeende intimidatie toen ze in 2000 het podium met hem deelde. De operazanger zou haar tegen haar wil op de mond hebben gekust tijdens een optreden bij het uitdoen van de lichten. Bij een andere gelegenheid vroeg hij haar om zijn hand in de achterzak van haar broek te steken in het bijzijn van getuigen. “Ik wist niet wat ik moest zeggen om hem niet te beledigen en om hem kalm te houden”, erkende het vermeende slachtoffer.

De anonieme zangeres maakte van de gelegenheid van het interview gebruik om een oproep te doen aan de culturele wereld om vertrouwenspersonen in te stellen in theaters en andere podia. Zo’n maatregel is volgens haar meer dan nodig “omdat deze dingen soms gebeuren waar iedereen bij is”.

“Publiek geheim”

Met haar verklaringen is de vrouw de eerste Spaanse die zich aansluit bij de klachten tegen Domingo uit andere landen. De eerste die Domingo met naam en toenaam noemde in een klacht over seksuele intimidatie was de Amerikanse mezzosopraan Patricia Wulf. “Het was een publiek geheim”, verzekerde Wulf over de verschillende situaties waarin de operazanger zich zou hebben misdragen. Volgens Wulf gedroeg Domingo zich “als een god” in de operawereld. Hij verscheen in haar kleedkamer terwijl hij wist dat zij zich aan het omkleden was, maakte voortdurend avances en belde haar op vreemde uren, sprak over haar echtgenoot als zijn rivaal.

Het schandaal brak uit in augustus 2019 naar aanleiding van een onderzoek van Associated Press dat de klachten van een tiental operaprofessionals in de Verenigde Staten samenbracht. Vervolgens kwamen er meer getuigenissen aan het licht van de Los Angeles Opera, waar Domingo regisseur was, evenals van de Amerikaanse unie van muziekartiesten AGMA.

Doofpot

De voormalige vice-president, de bariton Samuel Schulz, meldde in het programma dat er een afspraak van een half miljoen dollar zou zijn gemaakt tussen de zanger en de vakbond. Met die afspraak zou het onderzoek rond de 27 vrouwen die gedurende 20 jaar last hadden van het grensoverschrijdend gedrag van de operazanger niet gepubliceerd worden. Schulz besloot het rapport toch naar de pers te lekken. Het gevolg is dat hij volledig buiten de operawereld is geplaatst en geen werk meer heeft. 

Operazanger wil geen reactie geven

Het programma van Salvados, getiteld Plácido, een publiek geheim, verklaart aan het einde dat er verschillende pogingen zijn gedaan om de operazanger zelf te spreken. Noch hij, noch zijn entourage heeft de moeite genomen te antwoorden. Het bevat ook verschillende telefonische getuigenissen van mensen die met de tenor hebben gewerkt, verrast door de stilte die in Spanje heerste rond de beroemde zanger. “Het is schandalig dat we geen actie hebben ondernomen, zelfs niet institutioneel”, hekelde een van hen.

Zanger erkende zijn seksueel wangedrag eerder

In februari 2020 heeft Placido Domingo wel gereageerd op de aanklachten in de Verenigde Staten. Hij erkende zijn seksueel wangedrag en sprak hij zijn respect uit voor de vrouwen die de moed hebben gehad om aangifte te doen. Hij liet hen weten oprecht spijt te hebben van zijn daden en het daardoor veroorzaakte leed.   

Dit vind je misschien ook leuk