Acht Britten voor rechter om valse voedselvergiftigingen in hotels op Mallorca

door admin
Acht Britten voor rechter om valse voedselvergiftigingen in hotels op Mallorca

Broer en zus Marc en Laura C., samen met zes anderen, worden beschuldigd van de delicten ernstige fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. De Britten hadden een systeem opgezet om op systematische wijze aangifte te doen van valse voedselvergiftigingen in hotels op het eiland. 

De aanklager van de rechtbank in Palma (Mallorca) schat dat de beklaagden meer dan 200.000 euro aan schadevergoeding hebben geïncasseerd tijdens hun periode van illegale activiteiten.

Schadevergoeding claimen

De criminele bende zou contact hebben gelegd met Britse toeristen in all-inclusive accommodaties en hen ervan hebben overtuigd om te verklaren dat ze ziek zijn geweest tijdens hun verblijf op het Spaanse eiland. Vervolgens zouden ze daarvoor een schadevergoeding kunnen claimen in het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de regionale krant Mallorca Diario op basis van inzage in de brief van de rechtbank.

Speciaal voor hun illegale activiteiten richtten broer en zus de BV Elite Project Marketing S.L. op. Via deze BV stuurden ze de gegevens van de hotelgasten naar advocatenkantoren in het VK. Ook zouden ze verschillende mensen hebben ingehuurd om de NAW-gegevens van de toeristen te verzamelen.

Verdachten hielpen reizigers met ‘bewijsmateriaal’

Zodra de reizigers ermee instemde het valse rapport in te vullen, hielpen ze de “valse gedupeerden” om bewijsmateriaal te verzamelen waarmee het eten in de hotels en de daaruit volgende vermeende ziekte aan elkaar gekoppeld werden. Ook kregen de reizigers de stappen uitgelegd die ze na terugkeer in het VK moesten nemen. In het document van de rechtbank staat dat een percentage van het geïncasseerde schadebedrag overgemaakt moest worden naar de criminele bende.

Lakse houding justitie in VK

Voor de frauderende Britten was het gunstig dat de Britse justitie redelijk toegeeflijk was in deze zaak. Er werd om weinig bewijs gevraagd over de vermeende kwalen en voedselvergiftigingen. Ook gaven de getroffen touroperators er de voorkeur aan om de schadevergoeding snel te betalenom zo hoge proceskosten te voorkomen. Ten slotte claimden de touroperators het geld weer van de hotels waar de voedselvergiftigingen zogenaamd plaats hadden gevonden.

Ingeschakelde privé-detectives

Een saillant detail in de zaak is nog dat de hotels privédetectives hadden ingehuurd. Die ontdekten via de sociale media-accounts van de hotelgasten dat ze foto’s van zichzelf hadden gepost terwijl ze aan het eten en drinken waren op de momenten die ze aan de verzekeraars hadden doorgegeven ziek in bed te hebben gelegen. 

Wetswijzigingen in het VK naar aanleiding van de zaak 

Het probleem van valse vergiftiging in hotels heeft niet alleen de Balearen getroffen, maar heeft zich ook voorgedaan in andere delen van Spanje, zoals de Canarische Eilanden of Valencia. Na het ontdekken van de talloze vermeende onregelmatige gevallen promootte de Britse regering wetswijzigingen. Het aantal mensen dat beweerde ziek te zijn geworden op vakantie was in drie jaar tijd met meer dan 500 procent gestegen, terwijl het aantal gemelde ziektegevallen in de toeristenplaats hetzelfde bleef of zelfs was gedaald.

Dit vind je misschien ook leuk