Dag van de Spaanse jachthonden met een zwart randje

door admin
Dag van de Spaanse jachthonden met een zwart randje

Elk jaar worden er na het jachtseizoen volgens dierenrechtenorganisaties zo’n 50.000 galgo’s achtergelaten. Daarom willen deze organisaties het grote publiek bewust maken van het misbruik dat deze dieren ondergaan. Ze proberen de dieren een tweede kans te geven door ze te redden en ter adoptie aan te bieden als huisdier.

Jachthonden buiten de Dierenbeschermingswet gelaten

De Spaanse wet beschermt deze jachthonden nauwelijks. Dit jaar heeft voor CAS International Wereld Galgo Dag een rouwrandje: Spanje staat op het punt te stemmen voor de eerste nationale dierenbeschermingswet en jachthonden worden hiervan uitgesloten. Het is een opmerkelijke situatie: de linkse regeringspartijen PSOE en Unidas Podemos presenteerden deze wet gezamenlijk aan de ministerraad, die deze vervolgens goedkeurde.

Vervolgens dreigde de jachtindustrie toen dat de PSOE door deze stap de staatsverkiezingen op het platteland zouden verliezen. Jagers beschouwen de wet als een aanval op het landelijke leven in Spanje. En die dreiging werd werkelijkheid bij de laatste verkiezingen in Andalusië: de socialisten verloren dramatisch. Daarom heeft de PSOE, met steun van oppositiepartijen, jachthonden uit het wetsvoorstel gehaald.

Maite van Gerwen, directeur van CAS International: “Het is tragisch voor de jachthonden dat ze buiten de nieuwe dierenwelzijnswet vallen. Het dumpen, mishandelen en doden van deze honden blijft daarmee in Spanje gewoon ongestraft.”

Massale protesten

Daarom zal CAS International aanstaande zondag 5 februari deelnemen aan de massaprotesten in verschillende steden in Spanje tegen het mishandelen en/of doden van jachthonden in Spanje.

Zie ook: Het einde van het Spaanse jachtseizoen is het begin van ellende voor jachthonden

Galgo en podenco

De galgo is een van de hondenrassen in Spanje die het meest te lijden heeft onder de mens. Een ander hondenras dat het moeilijk heeft in Spanje is de Spaanse podenco. Eeuwenlang heeft de jacht op galgo’s en podenco’s een cruciale rol gespeeld in veel landelijke Spaanse gemeenschappen. Hier is een groot deel van de bevolking ‘galguero’ (jager).

Lees ook: Dierenrechtenorganisaties eisen dat toekomstige wet ook jachthonden beschermt

Galgo als wegwerpartikel

Als het jachtseizoen voorbij is en de galgo’s niet meer “van nut” zijn, worden de windhonden als een wegwerpartikel weggedaan. In de praktijk betekent dit dat ze worden achtergelaten, gedood of naar een dodingstation gebracht. Hier worden ze in veel autonome regio’s na tien dagen vermoord, met ruimtegebrek als reden. Dierenactivisten en medewerkers van opvangcentra doorzoeken in februari de dodingstations om zoveel mogelijk galgo’s te redden.

Aan bomen gehangen

Minder fortuinlijk zijn de galgo’s die levend in kuilen worden achtergelaten. Hier hebben ze geen overlevingskans en verhongeren ze. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen, worden vaak op sadistische wijze gedood. Door ze bijvoorbeeld net boven de grond aan bomen te hangen.

Gewelddadige trainingsmethoden

Ook het leven voor het dramatische einde is voor de jachthond erg zwaar in Spanje. De gebruikte trainingsmethoden vragen fysiek en mentaal veel van ze. Soms worden ze met geweld tot hun activiteiten gedwongen. Een voorbeeld van zo’n training is de hond die achterop een auto wordt vastgebonden en gedwongen wordt achter de rijdende auto aan te rennen. Zo worden ze getest op uithoudingsvermogen en snelheid.

Om een galgo in Spanje te adopteren klik hier en voor internationale info klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk