Gasreserves in Spanje ondanks kou nog bijzonder hoog

door admin
Gasreserves in Spanje ondanks kou nog bijzonder hoog

Volgens gegevens over gasreserves en gebruikte hoeveelheden die zijn verzameld door Gas Infrastructure Europe (GIE), een in Brussel gevestigde organisatie die energiebedrijven, exploitanten en infrastructuur in heel Europa vertegenwoordigt, zijn de Spaanse gasreserves van 16 januari tot 2 februari slechts met 4% gedaald.

Door de twee weken met  temperaturen onder nul in een groot deel van het land, zijn de Spaanse gasreserves licht gedaald van 93,56% medio vorige maand tot 89,9% op de tweede dag van februari. De EU-landen met de laagste reserves zijn Letland (44,4%), Hongarije (50%), Roemenië (62,8%), Frankrijk (63,5%) en Nederland (68,1%). 

Het EU-gemiddelde bedraagt 71,6%, drie maanden nadat de landen verplicht waren deze reserves op 80% te brengen. Voor de winter van 2023-2024 hebben de lidstaten zich ertoe verbonden om tegen november 90% van de reserves vol te krijgen, iets wat Spanje nu al praktisch waarmaakt.

Vrijmaken van reserves

Volgens gegevens van het GIE heeft Spanje een jaarlijks gasverbruik van 338 terrawattuur (TWh) Elke terrawatt komt overeen met een miljard kilowattuur -, kan het maximaal 35,2 TWh gas opslaan – waarvan er nu 31,6 zijn – en kan het maximaal 126 gigawattuur (GWh) per dag aan zijn reserves onttrekken.

Toch blijven de goed gevulde reserves van Spanje wel achter bij de totale opslagcapaciteit van andere Europese landen. Deze is in Spanje hoger dan in Roemenië en Letland en Portugal, Denemarken, Kroatië, Bulgarije en België, waar de opslagcapaciteit niet meer dan 10 TWh bedraagt. Maar Spanje ligt achter op Duitsland (244,2 TWh), Italië (193,4), Nederland (138,9) en Frankrijk (11,6).

Tijdens de laatste twee weken van bijzonder koude dagen, waren de laatste dagen van januari en de eerste twee dagen van februari de dagen waarop het meeste gas aan de reserves moest worden onttrokken, al was dit onder de dagelijkse limiet. Op 26 januari werd 101 GWh gas uit de opslag gehaald en op 27 en 28 januari 107 GWh per dag. De noodzaak om gasreserves aan te spreken is weer afgenomen en op 30 en 31 januari moest er respectievelijk slechts 10,5 GWh en 125 GWh worden aangesproken. De behoefte steeg opnieuw op 1 en 2 februari, toen de onttrekking het hoogste was sinds begin 2023, 127 GWh per dag.

Meer gas voor elektriciteit

Deze cijfers bevestigen de beweringen van de Spaanse minister van energie, Teresa Ribera. Zij stelde voor het begin van de winter al dat er geen tekorten te verwachten waren. Dit alles ondanks het feit dat de Corporatie van Strategische Reserves van Aardolieproducten (CORES) bevestigd heeft dat 2022 is afgesloten met een verbruik van gas om elektriciteit op te wekken dat veel hoger is dan 2021, met 50%.

Daling gasverbruik

Alleen al in december vorig jaar is het gasverbruik met 27,5% gedaald en wel in de drie door CORES bestreken categorieën: het conventionele gebruik – in woningen en in de industrie – dat met 32,3% is gedaald, het gebruik van vloeibaar aardgas voor direct gebruik (-31,4%) en het gebruik voor elektriciteitsopwekking (-14,5%).

De trend wordt anders als rekening wordt gehouden met de ontwikkeling over heel 2022. Het verbruik van conventioneel gas is het afgelopen jaar met 20,2% gedaald en dat van gas voor elektriciteitsproductie met 50,8% gestegen. Deze trend zien we sinds de invoering van het Iberisch mechanisme en de toename van de export van elektriciteit van Spanje naar Frankrijk en Portugal.

Dit vind je misschien ook leuk