Wet inzake dierenwelzijn in Spanje overleeft ternauwernood fel debat in Senaat

door admin
Wet inzake dierenwelzijn in Spanje overleeft ternauwernood fel debat in Senaat

De nieuwe wet komt uit de koker van Podemos, coalitiepartner in de Spaanse regering. Deze populistische linkse partij heeft het welzijn van dieren hoog op de agenda staan.

Met een nipt verschil heeft de regering de verwerping van de dierenwelzijnswet in de Senaat – formeel bekend als een veto – voorkomen. Een absolute meerderheid (133 stemmen) was nodig voor succes, het veto kreeg 132 stemmen, en drie senaatleden onthielden zich van hun stem. Een ander veto, in dit geval van de PP, leverde ook 132 stemmen voor op, tegen 131 stemmen en twee onthoudingen. De wet zal in de komende weken in het Congres worden goedgekeurd na opneming van verschillende amendementen.

Dit betekent dat de dierenwelzijnswet in de komende weken in het Congres wordt goedgekeurd na opneming van verschillende amendementen. Verwerping van de wet zou een enorme politieke klap voor de regerering, maar vooral Podemos. Deze partij leed nog geen 24 uur eerder een nederlaag tegen de PSOE bij de behandeling van de hervorming van de wet van het ‘alleen ja is ja’. 

Mishandeling

Ook het wetsvoorstel tot wijziging van het wetboek van strafrecht, dat tegelijk met de wet wordt behandeld, en om de straffen voor mishandeling aan te scherpen, is aangenomen. Ook hiervoor was een absolute meerderheid vereist. PSOE en Bildu stemden voor, de PP, VOX, ERC, PNV, Bildu, PAR, PRC, UPN, Junts per Cat, Ciudadanos stemden tegen en twee voormalige senatoren onthielden zich van hun stem. 

Van verschillende kanten kritiek op de wet

Het oorspronkelijke voorstel is door de regering versoberd, waardoor verschillende groepen dieren geleidelijk onbeschermd zijn gebleven,’ zei Pablo Gómez Perpinyá, een senator van Más Madrid, die kritiek had op de centrale regering. Ook senator Pedro Rollán was kritisch over de wet en verklaarde dat ‘alle specialisten‘ het erover eens zijn dat het een wet is ‘die niet in het voordeel is van dieren’, ‘die professionele inmenging bevordert’ en ‘die inbreuk maakt op bevoegdheden’. 

Ook is er kritiek op de wet omdat er gevangenisstraffen worden opgelegd wanneer iemand een gewerveld dier doodt. En omdat jachthonden niet worden beschermd.

Het wetsvoorstel dat is aangenomen, handhaaft het controversiële amendement van de PSOE, dat de steun heeft van de PP en Vox, waardoor dieren van jachtactiviteiten van deze verordening worden uitgesloten. Dit leek een cruciaal punt, door de aanvankelijke weigering van Unidas Podemos om een wet te steunen die een specifiek gebrek aan bescherming voor jachthonden zou bevatten. Uiteindelijk steunde de minderheidspartner de wet toch in het Congres en zo heeft deze de Senaat bereikt

Einde aan wrede praktijken

De Spaanse minister van Sociale Rechten, Ione Belarra, verdedigde de wet, maar erkende ook de moeilijkheden die haar partij had ondervonden bij de onderhandelingen. In haar toespraak benadrukte zij dat deze wet een einde zal maken aan wrede praktijken met dieren en mishandeling zal tegengaan. ‘Het is essentiële wetgeving’ zei ze. Met deze wet, benadrukte Belarra, is het doel van haar departement dat de volgende generaties ‘opgroeien in een land waarin ze begrijpen dat het hebben van een kat een levenslange verantwoordelijkheid is en geen object’ om verliefd op te worden.

Dit vind je misschien ook leuk