Spanje wil ‘glazen plafond’ doorbreken met vrouwenquotum

door admin
Spanje wil ‘glazen plafond’ doorbreken met vrouwenquotum

Een dag voor Internationale vrouwendag op 8 maart maakte de regering van premier Pedro Sánchez bekend dat het een vrouwenquotum wil invoeren in het bedrijfsleven en binnen de politiek. Concreet komt het erop neer dat minstens 40 procent van de werknemers binnen de directies en besturen van grote bedrijven, de politiek en grote organisaties vrouw moet zijn.

Grote stap in doorbreken ‘glazen plafond’ voor vrouwen in Spanje

Dit wetsvoorstel werd op 7 maart bekendgemaakt vanuit de Spaanse regering. Volgens de eerste vicevoorzitter van de Spaanse regering, Nadia Calviño, is dit een belangrijke stap naar échte gelijkheid. Door dit percentage op belangrijke plekken in de economie te verplichten, en niet slechts aan te bevelen, hoopt Calviño het zogenaamde ‘glazen plafond’ te doorbreken waardoor vrouwen worden belemmerd om door te breken in hogere functies binnen bedrijven.

Niet alleen bedrijven moeten zich straks houden aan dit vrouwenquotum, ook binnen de kieslijsten moet minstens 40 procent van de verkiesbare personen vrouw zijn. Dit geldt zowel bij de landelijke als de lokale verkiezingen.

Vooralsnog gaat het om een wetsvoorstel dat nog moet worden besproken binnen het parlement en waarover nog moet worden gestemd. Wanneer dit voorstel voldoende wordt gesteund dan is het de bedoeling dat deze wet per 1 juli 2024 van kracht zal gaan in Spanje. Tussen 2024 en 2026 krijgen bedrijven de tijd om hun organisatie hierop aan te passen zodat minstens 40 procent van de genoemde functies bestaat uit vrouwen.

Spanje volgt richtlijn van Europees Parlement

In november 2022 nam het Europees parlement al een richtlijn aan voor een vrouwenquotum binnen grote beursgenoteerde bedrijven in Europa. Tegen juli 2026 stelt het EP verplicht dat minstens 40 procent van alle niet-bestuurlijke functies voor vrouwen zijn tegenover 33 procent van de managementfuncties. De Spaanse regering neemt deze richtlijn over in het wetsvoorstel en trekt het volledige vrouwenquotum naar 40 procent.  

Momenteel is niet meer dan 30 procent van de functies bij beursgenoteerde bedrijven voor vrouwen. In topfuncties komt dat percentage niet hoger dan 20 procent. “Het wordt tijd dat we het vrouwelijk talent in dit land benutten,” aldus minister Calviño. Slechts vier Europese landen behaalden dit quotum binnen grote bedrijven na de meting van oktober 2022; Frankrijk (45,2%), Italië (42,6%), Nederland (41,6%) en Denemarken (40,8%).

Spaanse premier wil voorbeeld zijn voor alle bedrijven en organisaties

De huidige regering van Pedro Sánchez bestaat op dit moment uit veertien vrouwen en acht mannen. Sánchez vindt vrouwenrechten erg belangrijk en wil binnen de formatie van zijn regering daar een juist voorbeeld van geven. Dat blijkt ook uit het feit dat Spanje al een poos een ‘minister van Gelijkheid’ heeft, welke functie wordt bekleed door minister Irene Montero. Zij kreeg het eind 2022 voor elkaar om in Spanje, als eerste land van Europa, menstruatieverlof in te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk