"Vakantie deze zomer op Mallorca 33 procent duurder"

door admin
"Vakantie deze zomer op Mallorca 33 procent duurder"

Op eilanden liggen de prijzen doorgaans al iets hoger dan op het Spaanse vasteland, maar in dit geval blijken alle aspecten van een reis in prijs te zijn gestegen. Te beginnen met vluchten, maar ook accommodatie en het vrijetijdsaanbod. Concreet stellen ze dat “ze in 2023 ongeveer 33% duurder zullen zijn dan het jaar ervoor”.

Hoe later je tickets boekt, hoe duurder

Volgens Diario de Mallorca zakt het basistarief (zonder bagage, zonder stoelkeuze of andere extra’s) voor een vliegticket om van overal in Europa naar Mallorca te vliegen praktisch niet onder de 100 euro. En bovendien, hoe later je boekt, hoe duurder het wordt.

Ook het vrijetijdsaanbod is duurder geworden. Een voorbeeld hiervan is de horeca en ook andere soorten locaties, zoals nachtclubs of uitstapjes en de huur van boten of surflessen. Dit komt grotendeels door de algemene stijging van de kosten in de afgelopen maanden. Voor de nachtclub Megapark is alleen de elektriciteitsrekening bijvoorbeeld al verdrievoudigd. Die kosten moeten ergens enigszins worden terugverdiend.

Bekijk ook: Balearen krabbelen terug wat “toeristenlimiet” betreft

Bars en restaurants op het eiland zitten met een dilemma, schrijft TouriNews. De stijging van de uitgaven dwingt ze om een halve liter bier te verkopen voor een prijs van meer dan 5 euro. Maar de restauranthouders verzetten zich hiertegen. De waarheid is dat de prijs van alcohol in Spanje, zeer goedkoop ten opzichte van de rest van – met name Noord-Europa- een grote aantrekkingskracht uitoefent op toeristen.

Schaarse huisvesting

Ook alle accommodaties zijn duurder geworden. Niet alleen door de stijging van de kosten van benodigdheden. Op Mallorca komt daar nog de schaarste van huisvesting bij. De vraag is veel groter dan het aanbod. Een hotel als Hostal Playa de Palma Höhe Balneario 3 – zonder ster en niet op all-inclusive basis – is al vol voor de zomer met alle kamers bezet. Niet eens door toeristen, maar door werknemers die werken in de toeristensector op het eiland in de zomermaanden. 

“Nachtmerrie”

De toestroom van buitenlandse kopers en de verschuiving naar high-end toerisme op Mallorca en Ibiza hebben de prijzen van huizen en huurprijzen op de eilanden opgedreven. Het leidt ertoe dat veel werknemers zich geen huis meer kunnen veroorloven op het eiland. Sommigen verblijven daarom zelfs al in bestelwagens of auto’s. De situatie werd zefls beschreven door het invloedrijke Amerikaanse Bloomberg.

In een rapport benadrukt Bloomberg hoe het succes en de populariteit van de Balearen het aantal inwoners heeft verdubbeld de laatste jaren. Dat heeft zich met hulp van verschillende factoren vertaald in een huisvestingscrisis met prijsstijgingen van tot 75% in tien jaar tijd. Voor lokale werknemers is het “paradijs in een nachtmerrie” veranderd, zo schrijft Bloomberg

Bekijk ook: Huizenprijzen op Mallorca en Ibiza zijn de hoogste van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk